DP World'de sendika düşmanlığı sürüyor

Körfez’de kurulu bulunan DP World limanı ile ilgili görülen sendika yetki davasında ifade veren işçi, 'mahkemeye çıktı' diye işten atıldı.

DP World'de sendika düşmanlığı sürüyor

Kocaeli’de patronların liman işçilerinin sendikalaşma hakkına karşı hukuk tanımazlığının yeni örneği Körfez’de kurulu bulunan DP World limanında ortaya çıktı.

DP World limanında çalışan işçiler, 2018 yılında DP World yöneticilerinin aykırı davrandığını, işçilerin üzerinde eşit olmayan ücret politikası uygulandığını ve iş güvenliği kurallarının ihlal edildiğini ifade etti. Bu sorunların çözümü için sendikalaşma süreci başlandı ve 2019 Mart ayında gerekli çoğunluk sağlanarak yetki başvurusu gerçekleştirildi.

Sürece ilişkin Liman-İş Sendikası’ndan yapılan açıklamada, “Yetki başvurusu öncesinde de birçok işçi arkadaşımıza sendikadan istifa edilmesi yönünde baskılar yapıldı. Bu süre içerisin de aklın ve vicdanın el vermediği birçok uygulama ile karşı karşıya kaldık. Üstelik sendikadan istifa etmeyen işçilerin haksız yere işten atılması da mahkemelerce kanıtlanmış işten atılan arkadaşlarımız işe iade ve sendikal tazminat davalarını bir, bir kazanmışlardır. Tüm baskı ve engellemeye rağmen işçilerin yüksek iradesi ile yetki başvurusu yapıldıktan sonra DP Wolrd tarihinde görülmemiş bir uygulamayı DP World yarımca yöneticileri hayata geçirmiş ve yetki sürecimize itiraz edilmiştir. Yetki ile ilgili süren dava da ise bazı işçilerin yaşadıklarını anlatmaları ise yine yasalara aykırı şekilde engellenmek istenmiştir” denildi.

BAKANLIĞA ÇAĞRI

Son olarak 07 Temmuz’da görülen yetki duruşmasında İşçi Murat Karakol’un yetkisi olmayan kişilerin sırf sendikalaşma mücadelesine engel olmak üzere görevlendirildiğini anlattığı hatırlatılan açıklamada, “Murat Karakol 9 gün sonra işten çıkarılmıştır. İşten çıkış gerekçesi ise Murat Karakol’a ‘Mahkemeye çıkmışsın işyeri aleyhinde yanlış bilgi vermişsin’ biçiminde olmuştur. Oysa sunulan delillerin ve tanık beyanlarının içeriğini analiz etmek tarafların değil mahkeme makamının takdiridir” ifadeleri kullanıldı.

DP World yönetimine bir an önce masaya oturulma çağrısı yapılan açıklamada, “Bu akıl ve çağ dışı uygulamalar sonlandırılmalıdır. Ayrıca Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına da sesleniyoruz. Tarafı olduğunuz bir duruşmada tanıklık yapan bir işçinin işten atılması diğer tanıklarımızın dinlenmesini engelleyen mahkemeye doğrudan müdahale demektir. Derhal konuya bakanlık yetkilileri müdahale etmelidir.” denildi.