TÜİK enflasyonu son 3 yılın en düşük seviyesinde!
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 11,89, aylık yüzde 2,13 arttı. Beklentiler aylık yüzde 2.10, yıllıkta ise 11.86 düzeyindeydi.
TÜİK’in verilerine göre TÜFE’de 2020 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,13, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 10,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,89 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,74 artış gerçekleşti.
Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 2,22 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 5,48 ile haberleşme ve yüzde 7,36 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 27,40 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 16,51 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 15,60 ile sağlık oldu.
Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ekim ayında azalış gösteren diğer ana grup ise yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Buna karşılık, ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Ekim ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 6,81 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 3,03 ile gıda ve alkolsüz içecekler ve yüzde 2,45 ile ev eşyası oldu.
Ekim 2020’de, endekste kapsanan 418 maddeden 324 maddenin ortalama fiyatında ise artış gerçekleşirken, 52 maddenin ortalama fiyatında düşüş gerçekleşti, 42 maddenin ortalama fiyatında değişim olmadı.
TÜİK’in açıkladığı Ekim ayı enflasyon verilerine göre, gıda enflasyonu yıllık yüzde 16.51’e yükseldi.
İşlenmemiş gıdanın alta kalemlerine bakıldığında ise taze meyve ve sebze tarafında aylık bazda yüzde 7,54’lük bir yükseliş gözlenirken, yıllık bazda yüzde 20,76 seviyesinde bir artış dikkat çekti.
Diğer işlenmemiş gıda ürünlerinde ise aylık bazda yüzde 2,14 artış yaşanırken, yıllık bazda yüzde 17,78 yükseliş yaşandı.
TÜİK verilerine göre işlenmiş gıda tarafında ise aylık bazda yüzde 2,18 artış yaşandı. Yıllık bazda ise yükseliş yüzde 14,49 oldu.
İşlenmiş gıdaların alt kalemlerine bakıldığında ise ekmek ve tahıllar grubunda aylık bazda yüzde 2,66 oranında artış gözlenirken, yıllık bazda yüzde 17,02 düzeyinde gerçekleşti.
Diğer işlenmiş gıda ürünleri ise aylık bazda yüzde 1,91 artış gösterirken, yıllık bazda yüzde 13,11 yükseliş yaşandı.
TÜFE’de aylık olarak fiyatı en çok artan gıda ürünlerinin başında yüzde 26,34 ile kabak yer alıyor. Salatalık fiyatı yüzde 22,31 artarken, kavun yüzde 19,68, yumurta yüzde 16,74 arttı. Kuru soğan fiyatı yüzde 16,24 yükselirken, taze fasulye fiyatı yüzde 16,05 arttı. Ayçiçek yağı yüzde 11,39 yükselirken, mısırözü yağı yüzde 8,92 arttı.
Bu haber en son değiştirildi 3 Kasım 2020 11:52 11:52
"Yenidoğan çetesi" soruşturmasında 13 şüpheli hakkında "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etmek" ve "zincirleme…
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın brüt rezervleri 4 Nisan haftasında 2 milyar 250 milyon dolar azalarak…
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, orantısız güç kullanımı ve kötü muamele ile gündemde olan polislere seslenerek,…
İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesi, Ekrem İmamoğlu protestolarında tutuklanan 102 genç hakkında tahliye kararı verdi.…
Laiklik Meclisi, "Türkiye Devleti'nin dini, din-i İslâm'dır" ifadesinin Anayasa'dan çıkarılışının 97. yıldönümünde yaptığı açıklamada karşı…
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası’nın (KTOEÖS) birçok sendika…