Reklam
Kategoriler: İç Açı

Genelge Meclis’te kabul edildi: Üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz tatilinde eğitim verilecek

Reklam

Türkiye’de koronavirüs salgını kapsamında, Mart ayında ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite eğitimlerine ara verilmişti. Eğitime ara verme kararı kapsamında hazırlanan genelge, TBMM’de kabul edildi. Yasa teklifinde 315 milletvekili oy kullandı. 290 milletvekili kabul ederken, 25 milletvekili ret oyu kullandı.

ÖĞRETMENLERİN TATİLİ KISALTILABİLECEK

Koronavirüs salgını sebebiyle ara verilen eğitimin ne zaman başlayacağı merak ediliyordu. Konuyla ilgili son dakika bilgisi geldi. Gelen bilgiye göre eğitim yaz aylarında devam edecek. Eğitimin yaz ayında başlayacak olması sebebiyle, öğretmenlerin 2 aylık yaz tatili kısaltılacak. TBMM’de kabul edilen kanuna göre üniversitelerde, ilk ve orta öğretimde yaz aylarında eğitim devam edecek.

Öğretmenler ise yaz tatili döneminde 2 ay aralıksız izinli sayılacak. Ancak 2 ay izin sürelerine dokunulmadan kalan zamanlarında meslekle ilgili çalışmaları yerine getirmekle yükümlü olacaklar.

İlçe, il veya ülke genelinde genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi nedenlerle eğitim öğretim faaliyetinin 2 haftadan fazla süreyle yapılamaması halinde uygulanacak telafi programlarının ders yılı içinde tamamlanamadığı durumlarda, yaz tatilinde yapılacak eğitim ve öğretim faaliyetleri nedeniyle, Milli Eğitim Bakanlığınca öğretmenlerin izinleri kısaltılabilecek. Bu durumda öğretmenlerin izinleri bir aydan az olamayacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, kendi Twitter hesabı üzerinden şu açıklamaları yaptı;

”TBMM’de kabul edilen “Telafi eğitimi düzenlemesi” kısmi ve hızlandırılmış bir “telafi” sürecini tanımlamaktadır. Dönemin bütün bir şekilde tekrarı veya yaz tatilinin ortadan kalkması söz konusu bile değildir. Çocuklarımızın yaz tatilini doyasıya yaşamasını ümit ediyoruz” dedi.

OKULLAR HANGİ AY AÇILACAK?

İlkokul ve ortaokulun yaz aylarında açılacağı bilgisi geldi. Ancak okulların tam olarak hangi tarihte açılacağına dair bir tarih henüz gelmedi.

KANUNDA GEÇEN İFADELER

TBMM’de kabul edilen kanun teklifinde yer alan ifadeler şu şekilde:

Jüri üyelikleri, jüri, değerlendirmeye esas alınan raporlar ve başvuru sonucu ilgililere elektronik ortamda açılır.

Meslek Yüksek Okullarının öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olma şartı aranacak.

Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilecek için sınavın yapılacağı yılın Ocak ayının birinci günü itibariyle otuz beş yaşını aşmamak gerekir.

Açık öğretim öğrencileri katkı payı ve öğrenim ücretlerini ödemeleri ve her dönem başında kayıtları yenilemeleri koşuluyla bu sürelerle kısıtlı değildir.

ÜNİVERSİTE DİSİPLİN YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

Rektör, rektör yardımcısı ve genel sekreterlere döner sermaye hesabından yönetici payı olarak ayrılan tutardan yapılan ek ödemelere ilişkin düzenleme yapılacak.

Vakıf yükseköğretim kurumları ön lisans, lisans, tezli yüksek lisans ve doktora düzeyindeki her bir diploma programında öğrenim gören öğrencilerden; ilgili programın en yüksek merkezi yerleştirme puanına sahip en az yüzde 15’i kadar öğrenciyi, söz konusu programın öğrenim süresi boyunca ücretsiz okutmakla yükümlü olacak. Bu öğrencilerden eğitim ve öğretim süreçlerine ilişkin ücret talep edilmeyecek.

Yükseköğretim kurumlarının uygulamalı birimlerinde görev yapan ve kanunla kadroları öğretim görevlisi kadrolarına dönüştürülen uzman, çevirici, eğitim öğretim planlamacısı öğretim elemanlarına ders verme imkânı sağlanacak.

Rektör tarafından verilen uyarma ve kınama cezalarına karşı itiraz, üniversite disiplin kuruluna yapılacak. Uyarma ve kınama disiplin cezalarına karşı itiraz başvurusunun yapılacağı disiplin kurullarının oluşumu ve yönetimi yeniden belirleniyor.

Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına ödenen ücret, devlet yükseköğretim kurumlarında çalışan emsallerinden daha düşük olamayacak.

Bu haber en son değiştirildi 15 Nisan 2020 23:08 23:08

Reklam

Önceki Haberler

Ulaş Karadağ yazdı: 1 Mayıs, Lenin, liberalizm ve demokrasi

Sonuç olarak, Lenin gibi söylenecek olursa eğer, bugün CHP’nin Saraçhane'yi AKP Genel Merkezi'ne giden durak…

5 Mayıs 2024 18:41

TKH’den 1 Mayıs tutuklamalarına ilişkin açıklama: Anayasal hakkını kullanmak suç değildir

"Anayasal hakkını kullanmak her yurttaşın en demokratik hakkıdır. 1 Mayıs'ta anayasal hakkını kullananlar değil, bu…

5 Mayıs 2024 17:52

Kılavuzu CHP olan DİSK: CHP’nin kaçışı, DİSK’in sorumsuzluğu

1 Mayıs, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. CHP’nin emekçilerin yanında görünüp oradan soluğu sermayenin bir…

5 Mayıs 2024 11:59

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hatay’da depremle ilgili konuştu: Rabbim öyle uygun gördü

AKP Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Ziya Yılmaz, Hatay'da yaptığı konuşmada 6 Şubat depremlerine ilişkin açıklamalarda…

5 Mayıs 2024 11:12

Hamas’tan ateşkes ile ilgili açıklama

Gazze için yürütülen ateşkes gündemine Hamas'tan yanıt geldi.

5 Mayıs 2024 10:35

“AKP’nin tarikatsever bakanının talimatıyla hazırlanan müfredatı reddediyoruz”

"Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla yayımlanan yeni müfredat taslağına karşı Laiklik Meclisi açıklamada bulundu.

5 Mayıs 2024 09:57
Reklam