USK'dan çiğ süt kararı: Fiyatı 14,65 lira olarak belirlendi
21 Mayıs Dünya Süt Günü nedeniyle Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi yaptığı açıklamada, perakende süt fiyatlarındaki yüksekliğin tüketiciyi kayıt dışı çiğ süt alımına yönelttiğini, kontrol dışı çiğ süt tüketiminin kolera, veba, sıtma, tifo gibi hastalıklara neden olabileceğini belirtti.
Her bireyin günde ortalama iki bardak süt tüketiminin B12, B2 vitamini, kalsiyum, fosfor ve magnezyum gereksiniminin karşılanması için önemli olduğunu belirten Oda, Türkiye’deki süt üretimindeki sorunlara da dikkat çekti.
Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süt tavsiye fiyatının (15 Kasım 2019 – 31 Aralık 2020 döneminde %3,6 yağlı ve %3,2 proteinli çiğ süt için) 2,30 TL/L olarak belirlendiğini vurgulayan Oda, bu fiyatın market raflarından tüketiciye ulaşana kadar 2-3 katına çıktığını kaydetti.
Fiyatlardaki yüksekliğin tüketicileri kayıt dışı üretime yönlendirdiğini belirten Oda, “Sokakta satılan sütler kayıt dışı olup satın alınmamalıdır. Ambalajsız olarak satılan bu sütlere, dayanma süresinin uzatılması amacıyla kimyasal maddeler katılabilmekte, yağı alınarak su ilave edilebilmekte veya değişik hileli işlemler uygulanabilmektedir. Bu sütler tüketiciye ulaşana kadar soğuk zincir sağlanamadığından mikroorganizma yükü artabilir. Uygun olmayan çiğ süt tüketimi birçok önemli sağlık riskini beraber getirmektedir. Veba, kolera, tüberküloz, sıtma, tifo ve malta humması çiğ sütten geçen çok önemli hastalıklardır” dedi.
Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi süt fiyatları arasındaki farkın düşürülmesinin tüketicinin sağlıklı süte erişimine hizmet edeceğini belirterek şu tavsiyelerde bulundu:
Açıklamada kimi basın yayın organlarında spekülatif bilgiler verildiğine de vurgu yapıldı:
“Basın ve yayın organlarında, izlenebilirliğin en yüksek olduğu yayın saatlerinde konunun uzmanı olmayan kişiler tarafından hiçbir bilimsel temeli olmayan, spekülatif ve bir o kadar da tehlikeli, tüketiciyi yanlış bilgilendirip, yönlendiren “medyatik” birtakım insanlar tarafından işlenmiş sütün tüketilmemesi gerektiği konusunda yoğun çaba sarf edildiği görülmektedir. Gıdada bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi için basın yayın organları bu konu hakkında hassas davranmalıdır. Tüketicinin doğru haber alma hakkının önüne geçecek yanlış uygulamalardan vazgeçilmelidir.
Bu tür yanlış, bilimsellikten uzak ve halk arasında infiale yol açacak kadar mesnetsiz iddiaları ortaya atanlara karşı kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Bizler uzmanlar olarak bu konuda tüketicilerimizi doğru yönlendirmeye çalışırken; kimi "uzman"
olduğunu iddia eden kişilerce pastörize ve UHT sütün karalanması kabul edilebilir ve anlaşılır değildir.
Böylesi önemli bir gıda maddesi üzerine felaket senaryoları yazmaya ve tüketiciyi kandırmaya
kimsenin hakkı yoktur.”
TFF 2. Lig’de atak bile olmayan tartışmalı maçla patlayan bahis skandalında yeni detaylar ortaya çıktı.…
Latin Amerika’da askeri varlığını artıran ABD’nin bölgedeki müttefiklerinden Ekvador’da halk, yabancı askeri üslerin yeniden açılmasına…
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Yeni Şafak'a yazdığı yazıda yaptıkları çalışmalarla çocukları nasıl işçileştirdiklerini övünerek…
CHP Ankara Milletvekili Umut Akdoğan, TRT Genel Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamada TRT’nin yayın politikalarına tepki…
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Cumhurbaşkanlığı Koruma Başkanlığı’nın Eylül 2025’teki harcamalarının dakikada yaklaşık 52 bin…
Hamas, ateşkese rağmen İsrail’in saldırıları ve insani yardımları engellemesi nedeniyle Gazze'de giderek ağırlaşan insani felakete…