Bakan Pakdemirli: 587 HES ile ekonomiye 233 milyar katkı sağlandı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 18 yılda 587 hidroelektrik santral (HES) projesinin tamamlanarak hizmete alındığını belirtti.
Pakdemirli, “587 adet HES ile üretilen 895 milyar kilowatt saat (kWh) elektrik ile ülke ekonomisine bugüne kadar 233 milyar liralık katkı sağlandı” dedi.
Bakan Pakdemirli, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de hidroelektrik enerjinin, elektriğin sigortası olduğunu, bu alanda son 18 yılda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün büyük işlerin altına imza attığını bildirdi. Özel sektöründe bu alanda yatırım yapmasına imkan sağlanmasıyla birlikte DSİ ve özel sektörün, Türkiye’de 18 yılda 587 HES projesini tamamlayarak hizmete aldığını vurgulayan Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:
“Hizmete alınan 587 adet HES ile üretilen 895 milyar kWh elektrik ile ülke ekonomisine bugüne kadar 233 milyar liralık katkı sağlandı. Üretim potansiyelimiz ise 44 Milyar kWh’den 102,1 Milyar kWh’ye yükselmiştir. Enerji bağımlılığını azaltmak için yerli kaynakları hızla devreye alıyoruz. Su kaynakları bakımından söz konusu avantajlara sahip ülkemiz, bu kaynakların değerlendirilmesi noktasında ne yazık ki henüz ulaşılması gereken düzeyde değil. Ancak biz bu kaynağı etkin bir şekilde kullanmakta kararlıyız. Hizmete alınan son 18 yıldaki 587 HES’in yıllık ortalama enerji üretim potansiyeli 57,1 milyar kWh ve bu tesislerden bugüne kadar 895 milyar kWh elektrik üretildi.
Kalkınmakta olan Türkiye’nin hızla artan enerji talebinin yerinde, zamanında, temiz ve yenilenebilir olarak karşılanmasını sağlama açısından HES’lerin çok önemli olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Bütün dünyada, Amerika’dan Kanada’ya, Finlandiya’dan Japonya’ya kadar birçok ülke, hidroelektrik enerji potansiyelini yüzde 80 hatta yüzde 100’e kadar artırmıştır. Dolayısıyla bu alandaki çalışmalarımıza tüm hızımızla devam ediyoruz” dedi.
HES PROJELERİNİN YÜZDE 71’İ ÇED’DEN MUAF
Türkiye’de bugüne kadar 1.527 adet HES projesi yapıldı. Tamamlanmış ya da inşaat halinde 477 adet HES projesi bulunuyor. Bu santrallerin kurulu gücü 23 bin 660 megavat. Geriye kalan 1.050 projenin inşaatına henüz başlanmadı. Yapılan kağıt üzerindeki hesaplamalara göre kurulu projelerin gücü 20 bin megavatı bulacak. Proje sayısına bakacak olursak özgür akan nehir kalmayacak. HES projelerinin yüzde 71’i Çevre Etki Değerlendirmesinden (ÇED) muaf tutuluyor.
Yasal mevzuat gereğince inşaat sırasında çıkan hafriyat atıklarının belirlenen alanlarda depolanması gerekirken, ulaşım masrafı, zaman kısıtlaması ve denetim mekanizmalarının eksikliği nedeniyle çoğu HES inşaatlarında hafriyat dere yataklarına dökülüyor.
RİZE- SENOZ VADİSİ
ANTALYA- ALAKIR VADİSİ
ORDU- MELET DERESİ
Bu haber en son değiştirildi 12 Mayıs 2020 14:06 14:06
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…