HIV'den kurtulan ilk insan kanserden öldü

Brown, yıllarca lösemisi ile mücadele verirken; AIDS'e neden olan virüs HIV'i yenmeyi başarmış tek hasta olarak tarihe geçmişti.

HIV'den kurtulan ilk insan kanserden öldü

HIV enfeksiyonundan tedavi gören ve hastalığı yenen ilk kişi olarak tarihe geçen Timothy Ray Brown hayatını kaybetti. Lösemi sebebiyle hayatını kaybeden Brown, 54 yaşındaydı.

Brown, ortağı Tim Hoeffgen’in sosyal medya paylaşımına göre, California, Palm Springs’deki evinde öldü.

Açıklamaya göre, ölüm nedeni Brown’un 2007 ve 2008’de aldığı uyumsuz kemik iliği ve kök hücre nakillerine yol açan kanserin geri dönüşüydü. ‘Berlin Hastası’ olarak da bilinen Brown, yıllarca lösemisi ile mücadele verirken; AIDS’e neden olan virüs HIV’i yenmeyi başarmış tek hasta olarak tarihe geçmişti.

Brown, tekrar eden lösemiye karşı verdiği mücadeleyi kaybederek yaşamını yitirdi.

AP‘nin haberine göre, Brown’ın tarihi tedavisini yöneten Berlinli doktor Dr. Gero Huetter, “Timothy, bir hastayı HIV’den kurtarmanın mümkün olduğunu gösterdi. Bu bilim insanlarının da yapılabileceğinden şüphe duyduğu birşeydi” ifadelerini kullandı.

Uluslararası AIDS Organizasyonu (IAS) Başkanı Adeeba Kamarulzaman ise, ” Timothy’nin eşi Tim’e, ailesi ve dostlarına taziyelerimizi gönderiyoruz. Bilim insanlarına HIV için bir tedavinin mümkün olduğuna dair yöntemin kapısını açtıkları için Timothy ve doktoru Gero Hutter’a minnettarız” dedi.