İdlib zirvesinde sonuç: Suriye'nin olan Suriye'de kaldı!

İdlib için varılan ateşkes anlaşmasıyla M5 karayolunun kontrolü Suriye'ye verildi. Suriye Arap Cumhuriyeti'nin TSK'nın gözlem noktalarının bulunduğu yerlerdeki hakimiyeti de karar altına alındı.

İdlib zirvesinde sonuç: Suriye'nin olan Suriye'de kaldı!

HABER MERKEZİ

Bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başkanlığındaki heyetler arasında yapılan görüşmelerin ardından Türkiye ve Rusya arasında İdlib için “ateşkes anlaşması” imzalandı.

Bu gece (6 Mart 00.00) itibariyle yürürlüğe girecek ateşkes metninde, başta Erdoğan olmak üzere Hükümet’in, “rejim” diyerek andığı meşru Suriye yönetimini gerçek adıyla, yani ‘Suriye Arap Cumhuriyeti’ olarak tanıdığını ilan ettiği görüldü.

Türkiye’nin Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğine, bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne bağlılığının teyit edildiğini bildirdiği metnin anlaşma maddelerinde de Ankara’nın önceki söylemlerine ve iddialarına göre büyük “taviz”ler verdiği görüldü.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Şubat ayı başında Suriye yönetimine “ultimatom” vermiş ve Suriye ordusunun ay sonuna kadar TSK’nın gözlem noktalarının bulunduğu M5 karayolunun gerisindeki noktalardan çekilmediği takdirde müdahale tehdidinde bulunarak “Rejim bu sürede geri çekilmezse Türkiye bu işi bizzat yapmak mecburiyetinde kalacaktır” demişti. Ancak metnin mutabık kalınan maddelerine bakıldığında Suriye ordusunun gözlem noktalarının bulunduğu bölgelerden çekilmesi gibi bir karara yer verilmediği ve Suriye’nin hakimiyetinin kabul edildiği açıkça karar altına alınmış oluyor.

Bunun dışında cihatçıların bulunduğu M4’ün ise Türkiye ve Rusya tarafından ortak devriyeyle kontrol altına alınacağı yine bu anlaşmayla karar altına alınmış oldu.

İşte ateşkesin 3 maddesi:

“1- İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 tarihinde saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2-M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacaktır.

3-Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

İşbu Protokol, imzalandığı anda yürürlüğe girer.

Türkçe, Rusça ve İngilizce üç örnek olarak ve eşit yasal geçerliliği olacak şekilde 5 Mart 2020 tarihinde Moskova’da imzalanmıştır.”