İKD: Bebek mamalarını ipotek altına almak hırsızlığın en büyüğüdür!
İlerici Kadınlar Derneği (İKD) fahiş fiyatlara ilişkin yaptığı açıklamada, AKP'nin çizdiği pembe tablonun aksine bugün milyonlarca emekçi işsizlik ve yoksulluk girdabında yaşamını sürdürmeye çalıştığı ifade edilirken, sağlıklı ve dengeli beslenmenin lüks tüketim değil, her çocuğun en doğal hakkı olduğu vurgulandı.
Ekonomik krizin derinleşmesiyle birlikte fiyatları fahiş oranda artan temel gıda ürünlerine marketlerde artık ‘alarm’ takılıyor. Daha önce sosyal medyada peynire takılan alarm gündem olurken şimdi de bebek mamasına alarm takıldı. İlerici Kadınlar Derneği (İKD) fahiş fiyatlara ilişkin ve yaşanan son gelişmeye ilişkin bir açıklama yayımladı.
Açıklamada AKP’nin çizdiği pembe tablonun aksine bugün milyonlarca emekçi işsizlik ve yoksulluk girdabında yaşamını sürdürmeye çalıştığı ifade edilirken, sağlıklı ve dengeli beslenmenin lüks tüketim değil, her çocuğun en doğal hakkı olduğu vurgulandı.
“Bebek mamalarını ipotek altına almak hırsızlığın en büyüğüdür!” başlıklı açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Basına yansıyan haberlere göre, marketlerde pahalı ürünlere uygulanan prosedürün peynirden sonra bebek mamaları için de uygulanmaya başlandığı, bebek mamalarına alarm takıldığı anlaşılmaktadır.
AKP iktidarı kimi veriler paylaşarak her fırsatta ekonominin iyi gittiğini müjdelemektedir. Ancak AKP’nin çizdiği pembe tablonun aksine bugün milyonlarca emekçi işsizlik ve yoksulluk girdabında yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Pandemi süreci ile birlikte derinleşen krizin faturası yine emekçilere kesilmiştir.
Bu süreçte özellikle kadın istihdamı azalmış, kadınlar için güvencesizlik ve kuralsız çalışma kural haline gelmiştir. Alım gücü her geçen gün daha da azalan milyonlarca emekçinin en temel ihtiyaç olan beslenme giderlerini dahi karşılamakta zorlandıkları bir tablo ile karşı karşıyayız. Marketlerde bebek mamalarına alarm takılması bu tabloyu tescillemektedir.
Ülkemizde son bir yılda asgari ücrete yüzde 15 zam yapılırken, bebek bakım ürünlerinde yüzde 35 artış olduğu görülmektedir. Emekçilerin sırtından semiren sermaye düzeni şimdide bebek mamaları üzerinden prim yapmanın derdine düşmüştür. Emek hırsızlığı yapanlar, bebek mamalarını ipotek altına almaya çalışmaktadır.
Asıl hırsızlık çocuklarımızın hakkını gasp etmek, ekmeğimize, aşımıza göz koymaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenmek lüks tüketim değil, her çocuğun en doğal hakkıdır. Bütün çocuklara günlük sut ve ihtiyaç dahilinde bebek maması devlet tarafından ücretsiz dağıtılmalıdır.
Emeğimizi, hakkımızı, çocuklarımızın geleceğini çalan bu düzen değişecek.”