İsrail Başbakanı Netanyahu Lahey kararıyla tutuklanabilir

Netanyahu ve bazı generaller Lahey kararıyla tutuklanabilir

İsrail Başbakanı Netanyahu Lahey kararıyla tutuklanabilir

Uluslararası hukuk uzmanları, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, bakanlar ve ordudaki üst düzey generaller için, Lahey’deki Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin “gizli” uluslararası tutuklama emri çıkarma olasılığı konusunda uyarıda bulundu. Eğer mahkeme, İsrail’in Filistinlilere karşı işgal uygulamalarına karşı soruşturma açmaya karar verirse onları tutuklayabilir.

HAMAS’A DA DAVA AÇILACAK

Siyasi kaynakların bildirdiğine göre bu uyarı, Çarşamba günü Kabine toplantısında İsrail’li uzmanlar tarafından da yapıldı ancak bu durum Pazar günü açıklandı. Kabine’de Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Fatou Bensouda’nın Filistinlilere karşı savaş suçu işlediği iddiasıyla İsrail’e dava açma isteği yanında attığı füzelerden dolayı Hamas’a da dava açma niyeti de konu edinildi.

GİZLİ TUTUKLAMA KARARI ÇIKABİLİR

Netanyahu yandaşı olarak görülen İsrael Hayom gazetesinde de doğrulanan habere göre üst düzey İsrailli hukukçular, Kabine’ye, mahkemenin üç hakiminin Bensouda’nın tutumunu benimsemesinin büyük olasılık olduğunu belirtti. Bu şekilde sadece 90 gün içinde İsrailli yetkililere açılmasına karar verilecek bir soruşturmanın çok ciddi sonuçları olacağı ifade edildi. Karar, İsrail üst düzey yetkililerinin gizli olarak tutuklanmalarını da içeriyor.

“BÜTÜN SORUMLULARI KAPASAYACAK”

Şarkul avşat gazetesinde yer alan habere göre söz konusu uzmanlar, “bu tutuklama emirlerinin sadece fiili operasyonlara katılan veya onları başlatmak için emir veren yetkililere karşı değil, aynı zamanda Doğu Kudüs, Batı Şeria ve işgal altındaki Golan ‘da yerleşim inşaatı çalışmalarına katılan herkese yönelik tehlike oluşturduğunu da vurguladı. Uzmanlar bu kararın şu anlama geldiğini belirtti: Üst düzey bir İsrailli yetkili, UCM üyesi bir devleti ziyaret ettiğinde kendilerinin bilgisi olmadan mahkemeye çıkarmak için tutuklanabilir. Bu karar, 2014 yılında Gazze’ye karşı savaşa katılan tüm üst düzey siyasi ve askeri figürleri içeriyor. Yine ‘Geri Dönüş Yürüyüşleri’ bağlamında İsrail güvenlik şeridinde yüzlerce Filistinlinin öldürülmesine sebep olanları da kapsamakta. Açıklamaya göre, dünyada Amerika ve Rusya dışında bu mahkemenin kuruluşunu imzalayan 123 ülke var. Bu ülkelerin büyük çoğunluğu, Batı Avrupa ülkeleri, Kanada, Avustralya ve tüm Latin Amerika ve Afrika ülkeleri dahil olmak üzere vatandaşlarının girişimleri ile tutuklama emri çıkarabilir.

“İSRAİL ‘ZOR’ DURUMDA KALACAK”

Uzmanlar, tutuklama kararı çıkması halinde İsrail’in imajına zarar vereceğini de belirttiler. Kabinlerdeki müzakereler sırasında bu durumun, sanatçı ve aydınların İsrail’i ziyaret etmekten kaçınmanın yanı sıra, “savaş suçu işlediğinden şüphelenilen bir devlet” olarak ekonomik ve ticari kurumların faaliyette bulunmaya yanaşmayacağı da ifade edildi.

Netanyahu yandaşı gazete, bu durumu “çok zor” olarak nitelendirdi ve “İsrail son yıllarda Lahey Mahkemesi Savcısını soruşturma açmamaya ikna etmek için kampanya yürüttüğünü ancak bu girişimde başarısız olduğunu yazdı. Amerikan Başkanı Donald Trump’a yakın bir iş adamı tarafından finanse edilen gazete, UCM savcısının Afganistan meselesinde savaş suçu işlediğinden şüphelenilen Amerikan askerlerine soruşturma açmaya karar verdikten sonra Trump ile UCM’nin arasının açıldığını belirtti. Trump yönetimi bu adıma karşılık UCM’de çalışanların Amerika vizelerini iptal ederek cevap verdi ve mahkemeye karşı başka yaptırımlar uygulayacakları konusunda tehdit etti. Gazete, Macaristan’ın İsrail çağrısına yanıt verdiğini ve Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Sigrto’nun İsrail mevkidaşı Yisrael Katz’a “mahkemenin İsrail’e karşı dosyayı dikkate alma yetkisi olmadığını” bildiren bir mesaj gönderdiğini söyledi. Macaristan İsrail’in mahkemenin siyasallaşması konusundaki endişelerini paylaşıyor.

Gazete, İsrail Kabinesi içinden aktardığı bilgide, tehdidin uzun vadeli olmayıp yakın ve çok ciddi olduğu, bakanlar arasında konuşulduğunu ve bu nedenle bu tehdidi ciddiye almanın gerekliliği vurgulandı. Kaynaklardan biri, “sadece soruşturma açılması bile bizi binlerce masum insanın öldürüldüğü Afrika’nın en despotik ülkelerinden birinin yanına koyacaktır. Bu dayanılmaz bir şey. Bu mahkeme, Suriye, İran ve Çin’de neler yaşandığını dikkate almayarak bizi hedef tahtasına koyuyor. Buna karşı acil bir çözüm almalıyız” dedi.