2017 yılında İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 115 çocuğun hamile olduğu saptanmış, durumun savcılığa bildirilmediği belirlenmişti. Skandalla ilgili hazırlanan iddianamede, hastanenin başhekim yardımcısı ve sosyal hizmet uzmanı hakkında 2 yıla kadar hapis cezası istenmişti.
Sağlık Bakanlığı, soruşturma kapsamında 2017 yılının Ocak ve Mayıs ayındaki beş aylık dönemde hamile çocukların adli makamlara bildirilmemesini araştırırken, geçmiş dönemlerde de yani 2016 yılında da bildirim yapılmadığını belirledi.
Habertürk‘ten Arzu Kaya’nın haberine göre aynı hastanede 2016 yılında tam 376 hamile çocuğun adli makamlara bildirilmediği belirlendi. Bu çocukların 18’inin de 15 yaşın altında olduğu anlaşıldı.
Habere göre Sağlık Bakanlığı bu ikinci büyük skandalla ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu. Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Başhekim, 2 sosyal hizmet uzmanı, 11 doktor olmak üzere toplam 14 kişi hakkında, “görevi kötüye kullanma” ve “suçu bildirmeme” suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
İddianamede sosyal hizmet görevlilerinin, hekimlerce kaydı oluşturulan hamile çocuklarla görüşme yapmadığı, görüşme yapmadığı gibi adli makamlara da bilgi vermediği belirtildi. Savcılığın tespitine göre sosyal hizmet uzmanının çocuklarla görüşme yapması, yaşanan ya da yaşanması muhtemel sorunlara çözüm getirecekti.
İddianamede, dönemin başhekiminin denetim ve gözetim görevini yerine getirmeyerek kusurlu olduğu belirtildi. Doktorların kusurunun ise çocukların muayenesini yapıp vaka formunu düzenlemeyerek durumu adli mercilere bildirmemesi.
İddianamede ayrıca 15 yaş altı çocuklarda rıza aranmayacağı, 15 yaş üstünde ise cebir, tehdit veya iradeyi etkileyen herhangi bir durum olması halinde durumun adli mercilere bildirilmesi gerektiği kaydedildi. Sanıkların hukuki durumu nitelendirmeye yetkili olmadığı vurgulanan iddianamede, yetkili olmadıkları halde yetkileri varmış gibi nitelendirme yaparak adli makamlara bilgi verilmediği anlatıldı.
Sanıklar ise savcılığa sundukları savunmada, sosyal hizmetlere bildirim yapılması gerektiği konusunda bilgilendirilmediklerini, konuyla ilgili eğitim almadıklarını belirtti.
Ancak sosyal hizmet bildirim sisteminin nasıl çalıştığına dair kendilerine eğitimler verildiği tespit edildi. Skandalla ilgili hazırlanan iddianame mahkemece kabul edilirken, davanın ilk duruşması önümüzdeki ay görülmeye başlanacak.
Bu haber en son değiştirildi 17 Şubat 2020 15:34 15:34
Rusya, Ukrayna'yla üç yıldır süren savaşta şimdiye kadar yapılan en büyük hava saldırısını yaptı.
10 Mayıs 2025 Cumartesi günü Ankara’da toplanan Laiklik Meclisi, son altı aylık dönemde yürüttüğü çalışmalarla…
Eski THK Rektörü Ünsal Ban tutuklandı Eski THK Üniversitesi Rektörü Ünsal Ban'ın da aralarında bulunduğu…
THY’nin 21 Mayıs 2025 tarihli Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yönetim kurulunda değişikliğe gidilerken yönetim kurulu…
İBB soruşturmaları kapsamında tutuklanan Taner Çetin’le ilgili iktidar medyasına servis edilen bilgi notunun, AKP’li bir…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Benim tekrar aday olma derdim yok" açıklamasına…