'Kahverengi bayrak değil, mavi deniz istiyoruz'
Fethiye Körfezi’nde Akmarin Marina ve Yat Limanı Turizm İnşaat A.Ş.’nin tarafından yapılması planlanan yat limanı projesi kapsamında ÇED süreci için halkın katılım toplantısı gerçekleştirildi.
Fethiye Körfezi’nde Karagözler Mahallesi’ne bağlı koyların bulunduğu yarımada üzerinde, Akmarin Marina ve Yat Limanı Turizm İnşaat A.Ş.’nin tarafından yapılması planlanan yat limanı projesi kapsamında ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) süreci için halkın katılım toplantısı gerçekleştirildi.
Birgün‘den Aycan Karadağ’ın haberine göre; Şefika Pekin Anadolu Lisesi Salonu’nda yapılan toplantıya, Fethiye Belediyesi’nden yöneticiler, Fethiye Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Fethiye Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu ve Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği temsilcileri ile yat sahibi, kaptanlar ve birçok yurttaş katıldı.
Toplantıda bölge halkı, projenin Fethiye Körfezi’ne zarar vereceği, 3’üncü dereceden doğal sit alanı ve aynı zamanda Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde kalması sebebiyle tepki gösterdi. Toplantıda bulunan kaptan ve yat sahipleri ise Körfezi’nin en işlek kısmını daraltacak bu liman projesinin deniz trafiğini olumsuz yönde etkileyeceğini dile getirdi.
Toplantı sonrasında Muğla Çevre Platformu bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Grup adına basın açıklamasını okuyan Kamil Ovacık, “Kahverengi bayrak değil, mavi deniz istiyoruz. Fethiye doğası için buradayız. Körfez üzerindeki ekolojik tehdit yeni bir proje ile tekrar gündeme geldi. Fethiye Körfezi’nde geçtiğimiz yıl hep beraber yaşadığımız ‘alg patlaması ile’ bize yüzünü ciddi biçimde gösteren çevre felaketi için üzerinden geçen zamana karşı hiçbir önlem alınmadığını görüyoruz. Bizler Fethiye’nin doğal yapısını bozacak her türlü girişime karşı, yasal yollar çerçevesinde itirazlarımızı dile getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Proje Akmarin Marina Yat Limanı ve Turizm Şirketi de yeni bir yat limanı projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini başlattı. 5 yıl önce de gündeme getirilen ve ÇED olumsuz kararı verilen projeye bu kez iki parsel daha eklendi. Proje alanı, Fethiye ilçe merkezine 3 kilometre mesafede, 3’üncü dereceden doğal sit alanı ve aynı zamanda Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde kalıyor. Deniz üzerinde 4 adet yüzer iskele yapılması ve 328 adet yatın yanaşması hedefleniyor.