'Kamusal eğitim devletin görevidir, devredilemez'; TÜGVA hariç!

MEB’in izin verdiği şartnameye göre “öğretmen” kavramı sadece MEB’e bağlı olarak kalmayacak. Şartnamede, “danışman öğretmen” için “TÜGVA gönüllüsü, MEB kadrolu/sözleşmeli vs. öğretmeni veya öğrenci ebeveynleri olabilecektir” tanımı yapılarak öğrencilerin öğretmenler dışında kişilere emanet edilmesinin de önü açıldı.

'Kamusal eğitim devletin görevidir, devredilemez'; TÜGVA hariç!

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetiminde bulunduğu Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) MEB’le bir protokol daha imzaladı. MEB’e bağlı resmi-özel tüm temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında TÜGVA’nın faaliyet yürütmesinin önü açıldı.

Danıştay’ın “kamusal eğitim devletin görevidir, devredilemez” kararına karşın Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) ile yeni bir protokol imzaladığı ortaya çıktı.

MEB-TÜGVA protokolünün kapsamı sadece imam hatip okullarıyla da sınırlı değil, TÜGVA artık resmi-özel tüm temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında faaliyet yürütebilecek. İlk etkinlik tüm müdürlüklere iletildi.

DEĞERLER EĞİTİMİ VE ‘SOSYAL’ ETKİNLİKLER

Cumhuriyet’ten Ozan Çepni’nin haberine göre, MEB, görevlerini Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu TÜGVA’ya devretmeye devam ediyor. Okulları dini vakıf ve derneklere açan MEB’in TÜGVA ile tüm ortaokulları kapsayan yeni bir protokolü imzaladığı ortaya çıktı. Okullarda değerler eğitimi ve sosyal etkinlikler düzenlemesi için yeni imkânlar yakalayan vakıf, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden de onay aldı.

MEB’e bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile protokolünü 5 yıllık sürelerle uzatan TÜGVA şimdi de Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ile yeni bir protokol imzaladı. Protokolün kapsamı ise sadece genel müdürlüğe bağlı imam hatip okullarıyla sınırlı kalmadı. MEB’e bağlı resmi-özel tüm temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarında TÜGVA’nın faaliyet yürütmesinin önü açıldı. İlk olarak da protokolle Türkiye geneli ortaokul ve imam hatip ortaokulu 5, 6, 7 ve 8. sınıftaki öğrencileri kapsayan “TÜGVA Kitap Kurdu” yarışmasının düzenleneceği talimatı il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine iletildi.

MEB ile TÜGVA arasındaki “değerler eğitimi ve sosyal etkinlikler” kapsamlı protokolün yargı kararlarıyla çelişmesi de hiçe sayıldı. Danıştay daha önce Hizmet Vakfı ile imzalanan protokole ilişkin verdiği emsal kararda anayasaya aykırılığı vurgulayıp “kamusal eğitim devletin görevidir, devredilemez” kararı vermişti. TÜGVA ise bu karardan yine muaf tutuldu.

MEB’DEN BAĞIMMSIZ DANIŞMAN ÖĞRETMEN

Protokolle TÜGVA, ortaokul öğrencileri için “Peygamberin genç arkadaşları” isimli kitabın da aralarında bulunduğu listeyle okuma projesini yarışmaya dönüştürdü. Öğrenciler bireysel veya 5 kişilik ekipler halinde yarışmaya katılabilecek. Her öğrenci ve grubun başında “danışman öğretmenler” bulunacak. Ancak MEB’in izin verdiği şartnameye göre “öğretmen” kavramı sadece MEB’e bağlı olarak kalmayacak. Şartnamede, “danışman öğretmen” için “TÜGVA gönüllüsü, MEB kadrolu/sözleşmeli vs. öğretmeni veya öğrenci ebeveynleri olabilecektir” tanımı yapılarak öğrencilerin öğretmenler dışında kişilere emanet edilmesinin de önü açıldı.

Kitapları öğrencilerin kendi satın alarak temin edeceği belirtilirken gerçekleştirilecek sınavın ardından birinci olan öğrenciye 9 bin TL, danışmanına da 5 bin TL ödül vaat edildi. Ödül törenine katılım ücretlerinin de ailelere ait olduğu vurgulandı.