Kılıçdaroğlu'ndan İdlib açıklaması: Dış politikada muhalefet olmaz
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Suriye konusundaki açıklamasında "Dış politikada iktidar-muhalefet olmaz. Dış politikada ulusal çıkarlar vardır" derken, AKP'ye 5 maddeden olulan bir öneride bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kılıçdaroğlu, Suriye’de Suriye ordusu ile TSK arasında çıkan çatışma ve Türkiye’nin Suriye politikasına ilişkin “Dış politikada iktidar-muhalefet olmaz. Dış politikada ulusal çıkarlar vardır “diyerek başladığı konuyla ilgili şunları söyledi:
“Dışişleri Bakanlığını niye kurduk biz? Siyasiler dış politika konusuna cümle kurarken boğazına 9 boğum olması lazım. Dışişlerinin ayrı bir dili, hukuku vardır. Eğer siz Dışişleri Bakanlığı’nı tamamen devre dışı bırakıp dış politikayı ben yöneteceğim derseniz liyakati de devre yok edersiniz. Egemen güçler dış politikada ateşi kendi elleriyle tutmazlar. Maşa kullanırlar. Eğer pinpon topu gibi Amerika ile Rusya arasında gider gelirseniz iki ülke de sizi kullanmaya kalkar. Terör örgütlerinin elinden silahı topu alamazsın, sana vermezler, bu görevi niye üstlendin dedik? İmkansız görev olarak tanımladık bunu. Soçi, Astana süreci bitti, kabak bizim askerimizin başına patlıyor. Ben bunları söylediğimde rahatsız oluyorlar. Şimdi sığınmacılar gelecek. Defalarca söyledim, bu Suriyeliler milletin başına bela olacaklar, 50 sefer söyledim. Bölgeyi oluşturun, AB, BM ile konuşun. Evlerini yapın.
“Önlem alınması lazım. Buradan terör unsurları Türkiye’ye girerse nereden bulacaksın bunları? Yarın bunlar Türkiye’nin başına bela olursa faturayı bu millet ödeyecek. Yine Saray yönetimine öneri getiriyoruz.” diyen Kılıçdaroğlu, AKP’ye 5 öneride bulundu:
1- İdlib’de konuşlanmış bulunan Mehmetçiğimizin can güvenliği her şeyden önemli. Suriye’de görev yapan tüm askerlerimiz güvenliğini sağlamak adına gereken tüm adımlar süratle atılmalı.
2- En kısa zamanda Rusya ile birlikte İdlib’deki mevcut durum yeniden değerlendirilmelidir. Gerekirse yeni bir ateşkes hattı belirlenmelidir.
3- Siyasi iktidar Suriye’de rejim değişikliğine odaklanan siyaseti terk etmelidir. Akan kanın durması için çaba gösterilmelidir. Diplomatik çabalar arttırılmalı.
4- Sığınmacıların Suriye sınırları içerisinde oluşturulacak güvenli bir bölgeye yerleştirilmesi için BM, Rusya’nın sorunluluk üstleneceği bir süreç başlatılmalıdır.
5- İdlib Suriye toprağıdır. Silah bırakmaya yanaşmayan gruplara karşı her türlü kararlılık gösterilmelidir.