Kirazlıyayla’da direnen köylüler baro başkanıyla yürüdüler
Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, ‘Savunma Yürüşü’ sırasında Kirazlıyayla köyünde madenci şirkete karşı direnen köylüleri de ziyaret etti. 80 baro başkanının katıldığı ‘Savunma Yürüyüşü’ne köylüler de Altun'la yürüyerek destek verdi.
Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, ‘Savunma Yürüşü’ sırasında Kirazlıyayla köyünde madenci şirkete karşı direnen köylüleri ziyaret etti. Baro başkanını karşılamaya giden köylüler jandarma tarafından engellenmek istendi. Altun, “Her şeye rağmen bizimle yürüdüler” diye konuştu.
Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, ‘Savunma Yürüşü’ sırasında Kirazlıyayla köyünde madenci şirkete karşı direnen köylüleri de ziyaret etti. 80 baro başkanının katıldığı ‘Savunma Yürüyüşü’ne köylüler de Altun’la yürüyerek destek verdi. Altun’u karşılamaya gitmek isteyen köylü kadınlarının önü jandarma tarafından kesildi. Farklı yollardan giderek jandarma engelini aşan kadınlar Altun’u karşılayarak meydana kadar birlikte yürüdü.
Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik adlı şirketin yapmak istediği atık tesisine karşı direnen köylülere baskılar sürüyor. Bursa Baro Başkanı’nın geleceği sırada, Bursa İl Hıfzıssıhha Kurulu Kararı’nı gerekçe gösteren jandarma ekipleri, köylülerin evde kalması yönünde anons yaptı. Toplantı, yürüyüş ve gösterilerin yasak olduğunu belirten anonsta kararlara uymayanlar hakkında para cezası uygulanacağı söylendi.
Birgün’e konuşan Bursa Baro Başkanı Gürkan Altun, “Köylülerin direnişine destek vermek için uğradık. Aynı zamanda yapmaya çalıştıkları düzenlemeyle baroların çevre mücadelelerine dâhil olmamaları için uğraşıyorlar. Biz buna da itiraz için yürüyoruz. Nerede toplumsal bir sorun varsa onların sesi olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Jandarma komutanının kendisine ‘sokağa çıkmanın, yasak olmadığını toplanmanın yasak olduğu’ söylediğini ifade eden Gürkan, “Biz buraya eylem için gelmedik, merhaba deyip yolumuza devam edeceğimizi belirttik. İl hıfzıssıhha kurulu gereği jandarma toplantı yapamazsınız dedi. Biz onlara durumu anlatırken bile köylülerle bir araya geldik. Köyün girişine doğru farklı noktalardan geldiler. Bizi her şeye rağmen karşıladılar. Bizimle yürüdüler” dedi.
Kirazlıyayla’ya özel bir yasak uygulanmaya çalışıldığını söyleyen Gürkan “Başka köylerde kahvehaneler açık. Köylüler oralarda toplanıp, ürünlerini satıyorlar. Ama Kirazlıyayla’da kahvehane kapalı, ürünlerini satamıyorlar. Köylülerin Bursa’ya gidip ürün satmalarında sorun yok ama Kirazlıyayla’da yasak. Yurttaşlara sokağa çıkma konusunda bir baskı söz konusu. Bu insanlar tarlalarını ekecek, hayvanını otlatacak, ekecek” diye konuştu.