Komünistlerden açıklama: 30 Ağustos yasaklanamaz!

Türkiye Komünist Hareketi, koronavirüs salgını gerekçe gösterilerek kutlanması engellenmeye çalışılan 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Komünistlerden açıklama: 30 Ağustos yasaklanamaz!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), AKP iktidarının koronavirüs salgını bahanesi ile kutlanmasını engellemeye çalıştığı 30 Ağustos Zafer Bayramı ile ilgili “30 Ağustos yasaklanamaz!” başlıklı bir açıklama yayımladı.

TKH tarafından yayımlanan, “Ülkemizde siyasal İslam ve AKP iktidarı, 30 Ağustos’u ve devamında kurulan Cumhuriyet’i çok açık bir şekilde her daim karşısına almıştır.” denilen açıklamanın devamında, “Bu açıdan bakıldığında AKP iktidarının 30 Ağustos ve Cumhuriyet alerjisinin genetik köklerinin son Osmanlı padişahı Vahdeddin’in İngiliz zırhlısına binerek kaçmasında ve AKP’lilerin çok sevdiği Kadir Mısırlıoğlu’nun ‘Kurtuluş Savaşı’nda keşke Yunan kazansaydı’ sözlerinde olduğunu unutmamak gerekir.” ifadelerine yer verildi.

Türkiye Komünist Hareketi’nin açıklamasının tamamı şöyle:

30 Ağustos yasaklanamaz!

AKP iktidarı 30 Ağustos’un kutlanmasını engellemek için koronavirüs salgını bahanesine sarılmaya çalışıyor.

Ülkenin dört bir tarafında sınırsız bir normalleşme yaşanırken bu atılan adımın adı 30 Ağustos’un yok sayılmaya çalışılması ve yasaklanmasıdır.

Hafta başında İçişleri Bakanlığı kararıyla yasaklanan 30 Ağustos kutlamaları sonrasında sadece ‘devlet büyüklerinin’ katılacağı etkinliklerle sınırlandı.

Kısacası halkın 30 Ağustos’u kutlaması yasaklandı.

AKP iktidarı böylece bir kere daha Cumhuriyet düşmanı ve emperyalizm işbirlikçisi yüzünü ortaya koymuştur.

Emperyalizme ve ülkemizdeki işgaline karşı kazanılan askeri zafer ve devamında kurulan Cumhuriyet çok açık bir şekilde Anadolu coğrafyasının emperyalist paylaşımını engellemiş, çürümüş ve yenilmiş Osmanlı saltanat rejiminin yerine egemen, bağımsız ve laik bir devletin temellerinin atılmasını sağlamıştır.

Ülkemizde siyasal İslam ve AKP iktidarı, 30 Ağustos’u ve devamında kurulan Cumhuriyet’i çok açık bir şekilde her daim karşısına almıştır.

Bu açıdan bakıldığında AKP iktidarının 30 Ağustos ve Cumhuriyet alerjisinin genetik köklerinin son Osmanlı padişahı Vahdeddin’in İngiliz zırhlısına binerek kaçmasında ve AKP’lilerin çok sevdiği Kadir Mısırlıoğlu’nun ‘Kurtuluş Savaşı’nda keşke Yunan kazansaydı’ sözlerinde olduğunu unutmamak gerekir.

Geçmiş yıllarda AKP iktidarı çeşitli gerekçeler göstererek 5 kez 30 Ağustos, 4 kez 19 Mayıs, 2’şer kez de 29 Ekim ve 23 Nisan kutlamalarına engel olmuş, engel olamadığı noktalarda ise Fetih şöleni, Malazgirt kutlaması ve benzeri etkinliklerle bunları önemsizleştirmeye çalışmıştır.

Ülkemize emperyalizmin boyunduruğunu takanların, Cumhuriyet’i yıkmak için canla başla uğraşanların, gericilerin, işbirlikçilerin ve para babalarının ülkeyi ele ele vererek getirdikleri yer bellidir.

Memleketin kurtuluş yolu ise yeni bir Cumhuriyet mücadelesinden geçmektedir. Onlar yıktılar, biz yenisini kuracağız!

Daha fazla bağımlılık, daha fazla sömürü ve daha fazla gericilik isteyenler bugün 30 Ağustos’u yasaklıyor.

Ancak 30 Ağustos yasaklanamaz!

Türkiye Komünist Hareketi