Mezarlığa bile maden ruhsatı verildi

Maden arama ve işletme ruhsatı ihalesi açılan alanların mera, su havzası, mezarlık ve köy kahvesi gibi bölgeleri kapsaması dikkati çekti.

Mezarlığa bile maden ruhsatı verildi

Eskişehir’de maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye çıkılan 70 bin hektarlık alan içinde mera, su havzası, mezarlık ve fidanlık gibi yerlerin olduğu belirlendi. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ihalelerin durdurulması için dava açarken CHP’li Çakırözer, “Bu madenler, tarımsal sürdürülebilirliğe büyük zarar verecek” diye konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’de maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye açtığı 70 bin hektarlık araziler içinde mera, orman ve tarım arazilerinin yanı sıra köy kahvesi, fidanlık, su havzası ve mezarlık gibi alanların da bulunduğu ortaya çıktı.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ihalelerin durdurulması için hukuki süreç başlatırken CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Maden çıkarılmasına karşı değiliz ama bunu yapacaksak verimli topraklarımıza, temiz havamıza, suyumuza insan ve hayvan sağlığına zarar vermeden yapmalıyız” dedi.

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce, Eskişehir’in 149 bölgesine yönelik maden arama ve işletme ruhsatı için ihaleye açılan alanların toplam büyüklüğünün 70 bin hektar olduğu öğrenildi. Maden arama ve işletme ruhsatı ihalesi açılan alanların mera, su havzası, mezarlık ve köy kahvesi gibi bölgeleri kapsaması dikkati çekti.

TBMM’de Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda enerji alanında düzenlemeleri içeren kanun teklifinin görüşmeleri sırasında söz alan CHP’li Çakırözer, ruhsat verilen yerlerde sulama alanları, su toplama havzaları bile var. Bu madenler, bölgenin hem insan hem hayvan hem de tarımsal anlamda sürdürülebilirliğine büyük zarar verecek” diye konuştu.

mezarliga-da-maden-ruhsati-verildi-797631-1.

‘ALPU KURTULDU’ DERKEN…

BirGün’den Mustafa Bildircin‘in haberine göre, Eskişehir’de çevre dernekleri ve meslek odalarının da aralarında bulunduğu sivil toplum örgütlerinin yeni maden ruhsatları verilmesine karşı olduğunu ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de yeni ruhsat ihalelerinin iptali için girişimde bulunduğunu belirten Çakırözer, şunları söyledi:

“İnsanı, doğayı ve her türlü canlıyı olumsuz etkileyecek, verimli topraklarda tarımı hayvancılığı bitirecek bu madenleri açmaktan bir an önce vazgeçelim. Önceliği tarımsal kalkınmaya verilim. Eskişehir’de verimli ova ilan edilen Alpu Ovası’na, ‘İlle de termik santral yapacağız’ inadını gördük. Her görüşten insanıyla bütün Eskişehir buna karşı çıktı. Tam bu bitti derken şimdi, Eskişehir’de 149 noktada verilecek maden ruhsatlarında yine Alpu’yu görüyoruz. Anadolu’nun gıda deposu dediğimiz Alpu’nun verimli ovalarına yeni madenler açılacak.”

Son olarak, maden ruhsatı verilecek bölgelerin tarımsal kalkınmadaki önemini anımsatan Çakırözer, “Mihalıcçık’ta Sazak, Saray köyleri. Sarıcakaya’nın Dağküplü, Mayıslar mahallelerinde madencilik yapılacakmış. Sarıcakaya, Orta Anadolu’nun Antalya’sıdır. Türkiye’nin rokası, maydanozu domatesi oradan gider. Şimdi, oraya siz gidip altın madeni, gümüş madeni açmaya kalkarsanız bahçeciliği de Sarıcakaya’yı da bitirirsiniz” ifadelerini kullandı.