Milli Eğitim Bakanlığı 15 Temmuz'u 'cihat' olarak gösterdi
Milli Eğitim Bakanlığı’nın ortaokul öğrencileri için hazırlanan kavram kitapçığında 'cihad' konusu işlenirken 15 Temmuz darbe girişiminin fotoğraflarını kullandı.
Ortaokul ve imam hatip ortaokullardaki Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi için hazırlanan kitaplarda, Bedir, Uhud ve Hendek savaşlarının yanı sıra 15 Temmuz da “cihada” örnek gösterildi.
Kitaplarında, “Cihadın anlamı milletin inancı, varlığı, vatanı, bekası ve hürriyeti için yapılan silahlı mücadeledir” tanımlaması yapan MEB, “Kırk Kavram” kitapçığında da “cihattan” geri durmadı.
Kitapçıkta “cihad” konusunun 15 Temmuz fotoğraflarıyla anlatıldığı ve 15 Temmuz’un adını kullanmadan Boğaziçi Köprüsü’nde çekilen bir fotoğrafın kullanıldığı görüldü.
“SİLAHLI MÜCADELE”
Cumhuriyet‘ten Ozan Çepni’nin haberine göre, MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı kitapçıkta, “Cihadın iyiliğin yerleşmesi ve kötülüğün ortadan kalkması için maddi ve manevi tüm imkânları kullanarak çaba sarf etmek anlamı yanında gerektiğinde düşmanlara karşı vatanı savunmak amacıyla silahlı mücadele vermek anlamı da vardır” ve “Cihat eden kimseye mücahit denir” denildi.
MEB, “cihat” için ayrıca “Dini emirleri öğrenip, ona göre yaşamak”, “İslam’ı tebliğ etmek”, “Bir ömür boyu Allah’ın rızasını kazanma gayretinde olmak” tanımlamalarını da kullanarak “silahlı mücadele” ifadelerini yumuşatmak istedi. Kitapçıkta şeriatın emrettiği hükümler ve yasakladığı şeyleri işaret etmek için kullanılan “Emri bi’l-maruf ve nehyi ani’l-münker” kavramı da yer aldı.