Müdirenin ‘olağanüstü’ baskısı ölüme sürüklemiş
Gaziantep Müzesi arkeoloğu Merve Kaçmış’ın intiharının arkasında müze müdiresi E.Ö.’nün olduğu ileri sürüldü
Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne bağlı Gaziantep Müzesi’nde Arkeolog olarak görev yapan Merve Kaçmış’ın mobbing görmesi sonucu 13 Ocak’ta Diyarbakır’da yaşamına son vermesiyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı.
Kendisine mobbing uygulayanları tek tek anlattığı bir mektup bırakarak yaşamına son veren Kaçmış’ın ölümü üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Ailesi, kaleme alınan mektubu Emniyet’e teslim etti. Yaşanan intiharın ardından Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü de olayın araştırılması için Bakanlık’tan müfettiş talebinde bulundu.
Elde edilen son bilgilere göre Kaçmış, müze müdiresi E.Ö. tarafından sistemli biçimde mobbing ve işten atmayla tehdit edilmesi sonucu yaşamına son verdi.
İddiaya göre 2018 yılında ‘PKK/KCK ile iltisaklı olduğu’ iddiasıyla açığa alınan 13 yıllık müze çalışanı Ümmügülsüm Yaprak Pusat, 9,5 aylık soruşturma sürecinin ardından suçsuz bulunarak göreve iade edildi. Pusat, müzeye döndükten bir hafta sonra müze müdiresi E.Ö. tarafından alanıyla ilgisi olmayan İl Kültür Turizm Müdürlüğü’ne sürgün edildi. Ancak müzedeki tüm tarihi eserlerin envanteri Pusat’ın adına kayıtlı olduğu için devir teslim işleminin yapılması gerekiyordu.
3 YIL SÜRECEK ÇALIŞMA 1 AYA SIKIŞTIRILDI
Mezopotamya Ajansı‘nın haberine göre, Müzede kayıtlı 9 bin eserin tek tek kontrol edilip devri için 3 buçuk yıl süren bir çalışma yapılması gerekirken, müdüre E.Ö. bu işlemin bir ay içinde tamamlanması için baskı yaptı. Gördüğü baskılar nedeniyle Ümmügülsüm Yaprak Pusat, Haziran ayında kalp krizi geçirdi ve ölümden döndü. Merve Kaçmış’a ise envanteri hızlı bir biçimde üzerine alması için baskı yapıldı. Pusat alelacele İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne gönderildikten sonra gıyabında kurulan bir komisyon aracılığıyla zimmet işlemi gerçekleştirildi. Bu işlem yapılırken de eserler tek tek görülerek değil, liste üzerinden yapıldı.
İŞTEN ATMAKLA TEHDİT ETTİ
Kurum yönetmeliği gereği, hizmet içi eğitim görmediği için envanter devrinin yapılamayacağı Kaçmış, hem bu yüzden hem de tayin isteme hazırlığı yaptığı için bu sorumluluğun altına girmek istemiyordu. Aynı zamanda 4B statüsünde çalıştığı için sürekli işten atılmakla tehdit edilen Kaçmış’a müdüre E.Ö.’nün “Tüm hayatın iki dudağımın arasında. Sayım neden bitmiyor” diye baskı yaptığı da ileri sürüldü. E.Ö.’nün en son Perşembe günü Kaçmış’a “Senin dilin çok uzadı” dediği de iddia edildi. Antep’te bunalan Kaçmış, hafta sonu iznini geçirmek için memleketi Diyarbakır’a gittikten sonra iznini birkaç gün daha uzatmak istedi. Ancak müdürenin izin vermemesi üzerine Kaçmış intihar ederek yaşamına sona verdi.
MÜDİRE KORUNUP KOLLANIYOR
Müze müdiresi E.Ö.’nün bakanlık düzeyinde birçok bürokratın desteğini aldığı, baskıcı yönetimine rağmen bu yüzden koltuğunu koruduğu da iddia edildi. Sürgün edilen Pusat’ın ölümle tehdit edildiği, yalan yanlış beyanlarla hakkında davalar açılmasının da bizzat kurum yönetimi eliyle yapıldığı ileri sürüldü.