Reklam
Kategoriler: Dış Açı

Netanyahu’nun normalleşme sevinci: Milyarlar ülkemize pompalanacak

Reklam

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından Bahreyn’inde İsrail ile ilişkilerin normalleştirilmesi konusunda anlaşmaya vardığını ilan etmişti.

Netanyahu, ‘normalleşme’ anlaşmalarına ilişkin yaptığı açıklamada “Ekonomimize milyarları pompalayacak” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son günlerde yapılan normalleşme anlaşmalarından dolayı yaşadığı sevinci, İsrail’e milyarların akacağını söyleyerek paylaştı.

Normalleşme anlaşmasının imza töreni için Tel Aviv’den Washington’a seyahati öncesinde basına açıklamalarda bulunan Netanyahu, “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile yapılacak barış anlaşması İsrail ekonomisine milyarları pompalayacak.” ifadelerini kullandı.

Bir ay içinde iki barış anlaşmasına ulaştıklarını kaydeden Netanyahu, bunun yeni çağ olduğunu iddia ederek; “Barış karşılığında barışı gerçekleştirmek için yola çıkıyorum.” dedi.

Netanyahu’nun ofisinden yapılan yazılı açıklamada, anlaşmanın diplomatik barışla ekonomik barışı birleştireceği, yatırım, iş birliği ve ortak projelerle milyarların ülkeye pompalanacağı belirtildi.

Netanyahu’yu Washington’a götüren uçağın merdiveni İsrail, ABD, BAE ve Bahreyn bayraklarıyla süslendi ve yanına İbranice, Arapça ve İngilizce olarak “barış” kelimesi yazıldı.

Washington’a gidecek uçak kalkmadan önce Netanyahu muhalifleri kısa süreliğine de olsa havalimanına giden yolları keserek Başbakanı protesto ettiler. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı gösteride “Sizden bıktık” pankartları dikkat çekti.

İsrail’den ayrılmadan önce yaptığı konuşmada geziyi “tarihi” olarak nitelendiren Netanyahu şu ifadeleri kullandı:

“Bir ay içinde İsrail’in Arap ülkeleriyle imzaladığı diğer barış anlaşmalarından farklı olacak şekilde iki anlaşma yaptım. Bu, İsrail için büyük bir ekonomik fayda sağlamasının yanı sıra sıcak ve samimi bir barış olacak. Anlaşma genel olarak iyi. Ancak özellikle koronavirüs günlerinde daha da iyi.”

Heyette Ulusal Güvenlik Konseyi başkanı Meir Ben Shabbat ve Mossad Başkanı Yossi Cohen de vardı. Cohen yolculuk için “çok heyecanlı” olduğunu söyledi. Diğer Arap ve İslam ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirmede BAE ve Bahreyn’e katılmaları yönündeki umudunu dile getirerek “Bunun üzerinde çalışıyoruz” ifadesini kullandı.

Reklam

Önceki Haberler

Üç fidan, Ankara ve İzmir’de anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan, idam edilmelerinin yıldönümünde TKH Gençliği tarafından yapılan eylemlerle…

6 Mayıs 2024 18:57

İstanbul’daki 1 Mayıs baskınlarında gözaltına alınan 12 kişi için tutuklama talebi

İstanbul’da 1 Mayıs kutlamalarında Saraçhane’den Taksim’e yürümek istedikleri gerekçesiyle dün sabah ev baskınlarıyla gözaltına alınan…

6 Mayıs 2024 16:30

Bursa’nın CHP’li yeni belediye başkanı yeğenine üst düzey görev verdi

AKP’den CHP’ye geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nde, Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeğenini belediyenin şirketine ‘başkan’ olarak…

6 Mayıs 2024 16:25

YSK kesin seçim sonuçlarını açıkladı

YSK Başkanı Ahmet Yener, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin kesin seçim sonuçlarını duyurdu. Yener, seçimlerin…

6 Mayıs 2024 16:14

Denizlerin izinde: Bugün neredeyiz?

"Tam bağımsız Türkiye sloganı içi boş bir slogan değildir. Bu sloganın ağırlığını taşıyabilmek antiemperyalist mücadelede…

6 Mayıs 2024 13:04

Denizlerin mücadelesi neydi?

"Şüphesiz onların yaptıklarını bir kaç sayfaya sığdırmak mümkün değil fakat yine de onların bunu ne…

6 Mayıs 2024 12:56
Reklam