Reklam
Kategoriler: İç Açı

Niğde’deki deprem sonrası ‘Hasan Dağı’ uyarısı

Reklam

Niğde’de meydana gelen depremin ardından, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir uyarılarda bulundu. Sözbilir şunları kaydetti:

“Niğde depremi Tuz Gölü fayının güney kısmında meydana geldi. Bu kesimlerde fay belli ölçeklerde saçaklanıyor ve çok sayıda fay parçasına ayrılıyor. Bu fay 200 km uzunluğunda bir fay. Aslında içinde 6 büyük fay segmenti var. Bunlar 6.2 ile 7.2 arasında deprem üretme potansiyeline sahip. Bu depremin hemen kuzeyinde de Hasan Dağı volkanı var. Bu çok genç bir volkan. Dolayısıyla depremin Tuz Gölü fayından mı kaynaklı yoksa volkanik bir aktiviteyle mi ilgili olduğu konusunda araştırmalar yapılması gerekiyor. Sismometreler kurulup o bölgenin sürekli izlenmesi lazım.”

Elde edilen verilerin kırılma zamanının yakınlaştığını gösterdiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, Hasan Dağı ile şu bilgileri de açıkladı:

“Hasan Dağı insanlar yaşarken patlamış genç bir volkan. Dolayısıyla bu volkanın günümüzde yaşayıp yaşamadığının da ortaya çıkartılması gerekiyor. Bunun da yolu jeofizik ve sismolojik anlamda incelenmesiyle mümkün. Bu bölgedeki bazı depremlerin volkanik mi tektonik kökenli mi olduğu konusunda bir araştırma yapılması gerekiyor. Türkiye’de günümüzde aktivitesi süren bir volkanın henüz bilgisi yok.Günümüzde volkanların aktifliğini tamamen yitirip yitirmediğinin ortaya çıkartılması gerekir. Tuz Gölü fayının üzerinde 6 segment var ve her biri ayrı şekilde yıkıcı deprem üretme potansiyeline sahip. Dolayısıyla bu bölgelerde özellikle resmi kurum ve kuruluşların çalışmalarını bir an önce tamamlaması gerekiyor.”

DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuz Gölü fayının en yüksek 7.2 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip segmentleri olduğunu ifade etti. Sözbilir, “Bugüne kadar birçok faydalı çalışmalar yapılıyor. Üniversiteler, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ve Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü çalışmalar yapıyor ama yetersiz. Türkiye ölçeğinde faylarla ilgili elde etmemiz gereken verileri edinmiş değiliz. Bu çalışmalara bütçe ayrılmalı. Büyük ölçekli kuruluşların birlikte çalışarak bilgi üretmesinde fayda var” ifadelerini kullandı.

Bu haber en son değiştirildi 21 Eylül 2020 23:06 23:06

Reklam

Önceki Haberler

AKP’li belediye MEB’e tahsis edilen binayı Diyanet’e verdi

AKP’li Konya Büyükşehir Belediye Meclisi, halk eğitim merkezi yapılması için MEB’e tahsis edilen eski belediye…

7 Nisan 2025 13:57

Mehmet Şimşek kendisini eleştirenleri hedef aldı: Kötü niyetliler

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Dezenflasyonda şu anda bir başarı var, program çerçevesinde gidiyor"…

7 Nisan 2025 13:44

YTÜ’de boykot devam ediyor: Sıra arkadaşlarımız serbest kalana kadar sınava girmeyeceğiz

Yıldız Teknik Üniversitesinde öğrenciler, protestolara katıldığı için sıra arkadaşlarının tutuklanmasına tepki göstermek için sıralara "Bu…

7 Nisan 2025 13:20

Enflasyonun işçiye emekçiye faturası ortaya çıktı: 3 ayda 134 milyar TL kayıp!

DİSK-AR’ın yayımladığı Nisan 2025 Ücret Kayıpları İzleme Raporu’na göre, enflasyonun emek gelirlerine sadece yılın ilk…

7 Nisan 2025 13:11

29 işçinin hayatını kaybettiği gece kulübü yangını: İkinci kez hazırlanan bilirkişi raporu eksiklerle dolu

29 işçinin yaşamını yitirdiği Masquerade yangınına ilişkin hazırlanan ikinci bilirkişi raporunun eksiklerle dolu olduğunu belirten…

7 Nisan 2025 12:32

Bakan Tunç’tan Mahir Polat açıklaması: Rapor onaylanırsa tahliye verilebilir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Mahir Polat'ın sağlık durumunun kötüleşmesi sonrasında yaptığı açıklamada "Adli Tıp gerekli…

7 Nisan 2025 12:02
Reklam