Reklam
Kategoriler: İç Açı

Özel eğitim kurumları ücretsiz çalıştırmanın peşinde

Reklam

COVID-19 salgınıyla birlikte üniversiteler dahil olmak üzere tüm eğitim kurumları örgün eğitime ara verdi. Yüzbinlerce öğrenci “uzaktan eğitimle” tanışırken, ilk ve orta öğretimde devletin kurduğu EBATV’nin yayınları esas eğitimin sürdürücüsü. Bununla beraber gerek ilk ve orta öğretimde, gerekse de yüksek öğretimde “uzaktan eğitim” sistemleri kurulmuş durumda. Pek çok özel eğitim kurumu uzaktan çevrimiçi eğitim veriyor.

Özel eğitim kurumlarında çalışan eğitim emekçileri için işyeri eve taşınırken, ücretlerle ilgili sorunlar artıyor. Birçok özel eğitim kurumu eğitim emekçilerinin ödemelerini aksatırken, kısa çalışma ödeneğine başvuran kurum sayısı da her geçen gün artıyor. Özel eğitim kurumları bir yandan eğitimcileri evde çalıştırırken, diğer yandan Kısa Çalışma Ödeneği ile emekçilerin maaşlarını İşsizlik Fonu’nun üzerine yıkmış durumda.

“HEM ÇALIŞIYORUZ, HEM EKSİK MAAŞ ALIYORUZ”

Sınıf Tavrı ile temasa geçen İstanbul’da bulunan bir özel eğitim kurumu çalışanı olan eğitim emekçisi durumu şöyle özetliyor:

“Okuldaki mesaimizin aynısını evlerde devam ediyor. EBA TV’nin yanı sıra, okuldaki öğrencilere uzaktan eğitim veriyoruz. Ancak kısa çalışma ödeneğine geçildiği için hem primlerimiz, hem de ücretlerimiz eksik yatıyor. Bu da yetmezmiş gibi, daha önceki mesailerimizi de alamıyoruz. Bunca kişi nasıl geçinecek, kimsenin umrunda değil!”

BAZI EMEKÇİLER “BEDAVAYA” ÇALIŞIYOR

Birçok eğitim kurumunda da benzer durumlar yaşandığı haberi alınıyor. Eğitim emekçileri evlerinde tam mesai halinde çalışsalar da, eksik çalıştıkları kurum tarafından iddia ediliyor. Bununla beraber, kısa çalışma ödeneğinden herkes yararlanamıyor. Yasal olarak prim günü dolmayan ya da işsizlik fonundan yakın zamanda yararlanan emekçiler, kısa çalışma ödeneğinden yararlanamadığı için “bedava” çalışıyor.

ÜNİVERSİTELERDE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE GEÇİYOR

Bu durum yalnızca ilk ve ortaöğretimde görülmüyor. Vakıf üniversitelerinde de benzer bir durum var. Edinilen bilgiye göre, Nişantaşı, İstinye ve Okan üniversiteleri kısa çalışma ödeneğine başvurmuş durumda. Ancak şimdilik bu üniversitelerde maaş ödemelerinde bir aksama olmadığı belirtiliyor. Gene de, önümüzdeki dönem belirsizlik sürdüğü için bu kurum çalışanları merak içinde.

EĞİTİMDE SINIF TAVRI’NDAN MÜCADELE ÇAĞRISI

Özel eğitim kurumları bu süreçten emekçilerin suyunu çıkararak çıkmaya çalışırken, birçok özel eğitim kurumu emekçisi için belirsizlik sürüyor. Eğitimde Sınıf Tavrı, konuyla yakından ilgilendiklerini belirtirken, bu başlığın eğitim emekçileri için gerçek bir mücadele başlığı olduğu belirtildi.

Bu haber en son değiştirildi 5 Mayıs 2020 19:24 19:24

Reklam

Önceki Haberler

Laiklik Meclisi’nden AKP’li eski milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında suç duyurusu

Laiklik Meclisi, AKP eski milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı hakkında "Anayasayı ihlal, Türkiye Cumhuriyeti`ni aşağılama ve…

11 Temmuz 2025 16:58

Spotify Türkiye’den çekilmeyi değerlendiriyor

Bakan yardımcısının hedef göstermesinin ardından hakkında soruşturma açılan Spotify, Türkiye'deki sansür baskısı nedeniyle faaliyetlerini durdurmayı…

11 Temmuz 2025 16:43

Pervin Buldan, Erdoğan’ı arayarak teşekkür etti

DEM Partili Buldan, PKK mensubu ilk grubun silah bırakmasının ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak sürece…

11 Temmuz 2025 16:37

Menzil’de miras savaşı kızıştı: Kardeşler birbirini suçluyor

Menzil Tarikatı lideri Abdulbaki Elhüseyni'nin vefatının ardından üç oğlu arasında başlayan miras anlaşmazlığı kızıştı. Saki…

11 Temmuz 2025 15:31

Diyanet yöneticilerinin çift maaş aldığı ortaya çıktı

Diyanet Vakfı’nın yönetimindeki dört emeklinin, emekli aylıklarının yanı sıra vakıftan da ücret aldığı ortaya çıktı.

11 Temmuz 2025 14:24

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’den gazeteci Serdar Akinan hakkında suç duyurusu

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den gazeteci Serdar Akinan hakkında suç duyurusu

11 Temmuz 2025 12:45
Reklam