Reklam
Kategoriler: Emek Postası

Patronlar çözümü buldu: Üretimi durdurmayın virüse yakalanan işçiyi işten atın

Reklam

HALİL YENİ

Çalışırken sosyal mesafenin korunamadığı çalışma alanlarından biri de depolar. İşçiler yan yana ya da sırt sırta mesai yapıyor. Aynı yüzeylere yüzlerce işçi dokunuyor. Ortak kullanım alanları olan servisler, tuvaletler, soyunma odaları ve yemekhaneler hala büyük riskler barındırıyor. Fakat üç ay geçmesine rağmen depoculuk sektörünün patronları, emekçilerin sağlığı için yeterli önlemleri almazken çözümü salgına yakalanan emekçileri işten atmakta buluyor.

Barsan Lojistik’in Tuzla Orhanlı’daki deposunda çalışan ve Corona virüse yakalandığı için işten atılan Mahir Albayrak’ta o işçilerden biri. Albayrak işten çıkarılmanın sözde yasaklandığı bir dönemde, hastanede tedavisi sürerken işten çıkarıldı. Patron işten çıkarma gerekçesinde Albayrak’ın “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığını” iddia etti. Çünkü Albayrak, depodaki Corona vakalarını gündeme getirmiş, çalışma arkadaşlarının salgına yakalanmaması için uyarıda bulunmuştu. Mahir haklıydı. Çünkü önlem alınmayan depoda yedi işçinin daha testi pozitif çıktı.

Mahir Albayrak’la hem kendisinin hem de depo işçilerinin salgın sürecinde neler yaşadıklarını konuştuk.

Mahir, salgın döneminde bile durmayan, işlerin azalması bir yana artarak devam ettiği depo sektöründe çalışılan bir işçi olarak bu süreçte neler yaşadınız?

Depo işçisi olarak, yöneticiler tarafınca verilen talimatlarla, özel güvenlik görevlisi olan arkadaşlar yemeğe giderken biz onların yerine güvenlik odasında durup tır ve nakliye şoförlerinin kayıtlarını açıyorduk. İş güvenliğinden yoksun depoda forkliflerin hızları yoğunluk nedeniyle maximum hıza çıkartılıyor, gümrüğe tır yanaştığında sosyal mesafe olmaksızın iki metrelik konteyner içerisine 3 yada 4 kişi nefes nefese iş yetiştirmeye çalıştırılıyorduk. Ne maske ne eldiven nede dezenfektan…. Sadece ofisler dezenfekte edildi. Deponun içerisinde bununla ilgili bir önlem alınmadığı gibi uyarıda bulunana resmen aba altından sopa gösteriyorlardı.

Şirket tarafından ‘Çalışırken başıma gelecek şeylerden, şirket hiçbir şekilde sorumlu değildir’ diyen bir belge imzalatıldı mı? İmzalatıldıysa amacı neydi?

Ben evde tedavi gördüğümde kısa çalışma ödeneği alana da kronik rahatsızlığı olana da aynı belgeyi imzalatmak istemişler. İmzalayanda olmuş, imzalamayanda. Ev geçindirmek kolay değil. Hele ki kirada oturanlar ve eşi çalışmayanlar için. Biliyorum edenlerin çoğu maddi imkânsızlıktan ve çaresizlikten kabul ettiler. Bunu yapmalarının sebebi herkes gibi sizde tahmin edersiniz ki, hem sigorta yapmadan personel çalıştıracaklar hem maaş ödemeyecekler hem de işçinin tepesine kat kat çıkacaklardı ki öylede oldu ve olmaya da devam ediyor.

Kalp hastalığı olan eşini, semptomlar göstermesi üzerine hastaneye götürünce kendinin de salgına yakalandığını öğrendin. O an neler hissettin?

İnanın çocuklarım ve eşimle ilk tanıştığım gün geldi gözlerimin önüne. Başımdan aşağıya kaynar sular dökülmüş gibiydi. Salgınla ilgili gerekli uyarıları oldukça hassas davranan sendika başkanımız Murat Bostancı yazılı olarak şirketimize bildirmişti. Ben ve arkadaşlarım tarafından da depo içerisindeki toplantıda da dile getirmiştik. Hiç bir şekilde hakkımı helal etmiyorum.

Tedavin devam ederken tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldın. Oysa hükümet işten çıkarılmanın yasaklandığını söylüyor.

Yasak bir tek beni değil, benim gibi duyulan duyulmayan kaç tane kardeşimizi ve büyüklerimizi kapsamadı. Buna en güzel cevabı yüce mahkememiz verecektir.

Sana, ailene ve arkadaşlarına geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Sen aynı zamanda Depo, Liman, Tersane ve Deniz Taşımacılığı İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesisin. Son olarak depo işçilerine bir çağrın var mı?

DGD-SEN pandemi sürecinde hep yanımda oldu. Emeğimin hakkını her şartta aramaya devam ediyor. Önlem almak yerine işçilere baskı yapan düzene karşı onlara sendikalı olmayı öneriyorum.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam