Reklam
Kategoriler: İç Açı

Prof. Dr. Önder Ergönül: Koronavirüsle ilgili üniversiteler arası işbirliğiyle hazırlanmış bilimsel çalışmalara bakanlık izin vermiyor

Reklam

Koç Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Türkiye Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül, Sözcü TV’de Nevşin Mengü ile Özel Haber‘e konuk oldu.

Dünya tıp literatüründe Covid-19’la ilgili on binlerce makale olduğunu, Türkiye’nin ise bu çalışmalar noktasında yetersiz kaldığını belirten Prof. Ergönül, bunun sebebini ise hem Türkiye’nin yazı geleneğinin güçlü olmaması hem de bilimsel çalışma yapılması için Sağlık Bakanlığı’ndan izin alma zorunluluğuyla açıkladı.

BAKANLIK ÇOK MERKEZLİ ÇALIŞMALARI KABUL ETMİYOR

Türkiye’den de makalelerin olduğunu fakat bunların az sayıda ve çok önemli yayınlar olmadığını vurgulayan Prof. Ergönül, “Bilimde çok temel bir kural vardır, söz uçar yazı kalır, sözle yürümez bu işler” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın çok merkezli çalışmaları kabul etmediğine dikkat çeken Prof. Önder Ergönül, şunları söyledi:

Üniversiteler arası işbirliğiyle hazırlanmış, bu anlamda birden fazla üniversitenin verileriyle oluşturulmuş bilimsel çalışmalara bakanlık izin vermiyor.

İYİ NİYETLİ DE OLSA ANLAMSIZ

Türkiye’de şimdiye kadar koronavirüsle mücadelede gurur verici adımlar atıldı fakat bilimsel çalışmalarda alınan tutum yanlış. Sağlık Bakanlığı iyi niyetli olarak bir prosedür uyguluyor ama iyi niyetli de olsa bu uygulama anlamsız. Çünkü zaten etik kurulları var.

Sürü bağışıklığından ziyade bir deneme yanılma hamlesi uygulanıyor. Sadece Türkiye değil tüm dünya bu sistemi benimsedi, daha doğrusu benimsemek zorunda kaldı.

BÜYÜK BİR DALGALANMA OLMAZ

Ölüm ve vaka sayılarının düşmesiyle birlikte bu deneme yanılma yoluyla uygulanan yöntemleri doğal karşılıyorum ama ABD ve başka birkaç ülke bir an önce normale dönmek için bu yöntemi agresifçe kullanıyor. Artık virüs ilk zamanlarda olduğu gibi tepe noktasını görmez, büyük bir dalgalanma olmasını beklemiyorum.

Normalleşme sürecinde bulaş azalmasa bile artık hastalık tanındı, biliniyor. Bağışıklık oranı İstanbul’da yüzde 15 civarında. Dünya genelinde de oran bu civarda. Oran yüzde 60 olduğunda gerçekten hastalığa karşı bağışlık kazanmış olacağız.

Reklam

Önceki Haberler

Boykot dedin haydi nezarethaneye!

Sosyal medyadan boykota destek veren oyuncu Cem Yiğit Üzümoğlu dahil 11 kişi gözaltına alınarak emniyete…

3 Nisan 2025 12:10

TRT sanatçıları hedef almaya devam ediyor: Boran Kuzum oynayacağı diziden çıkarıldı

TRT, boykot çağrısına destek verdikleri gerekçesiyle kanallarındaki dizilerde rol alan sanatçıları projelerden çıkartmaya devam ediyor.

2 Nisan 2025 22:55

ODTÜ’lü öğrencilerden atanmış rektör Ahmet Yozgatlıgil’e istifa çağrısı

ODTÜ öğrencileri, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gözaltına alınmasına karşı başlatılan eylemlerde uğradıkları şiddet ve gözaltılarla…

2 Nisan 2025 15:35

İBB raporu ortaya çıkardı: Eski bakan Nebati’nin yeğeninin eşi 71 milyon TL’lik kamu zararına yol açtı

İBB'nin raporunda eski Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin yeğeninin eşine ait şirketin 32 ihale…

2 Nisan 2025 15:17

Boykot çağrısı yapan Aybüke Pusat, Teşkilat dizisinin kadrosundan çıkarıldı

TRT'de yayınlanan Teşkilat adlı dizinin başrol oyuncularından Aybüke Pusat, boykot çağrısı yaptığı gerekçesi ile dizi…

2 Nisan 2025 15:00

TKH: Korkmayın bu daha başlangıç: Bugün boykot, yarın grev!

Türkiye Komünist Hareketi (TKH), bir açıklama yayımlayarak öğrencilerin başlattığı ekonomik boykota destek vererek "Korkmayın bu…

2 Nisan 2025 13:57
Reklam