Reklam
Kategoriler: İç Açı

Prof. Dr. Şenol: Etkin bir önlem yok, gevşemeyin

Reklam

Türkiye’nin koronavirüs mücadelesinde kısıtlama yaptığını anımsatan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol “Karantinanın kelime anlamı bir hastalığın kuluçka süresinin en uzun süreci boyunca kısıtlamadır. Bu hastalığın da en uzun kuluçka süresi 14 gündür. 14 günün altındaki hiçbir kısıtlama karantina değildir. Bu nedenle Türkiye şu an bastırma politikaları uygulamıyor. Pasif yöntemlerle kontrollü bir kısıtlama yöntemi uyguluyor” diye konuştu.

‘GEÇ KALDIK

Türkiye’de ilk vakanın 10 Mart’ta görüldüğünü ve 9 Mart’ta da yerel yayılım denen yani 100 vakaya ulaştığını hatırlatan Prof. Dr. Şenol, “Ondan sonra salgın hızımız oldukça yüksekti, toplumda yaygın bir yayılım olduğunu da 9 Nisan’da yüksek bir rakama çok kısa sürede ulaşarak anlamış olduk. Çin 650. olguda karantina uygulamıştı. İki hafta sonra eğri ilk kez yatay dediğimiz düzleme geçti, 3-4 hafta sonra kontrol altına alındı. Türkiye’nin aldığı önlemler kısıtlama ve baskılama değil. Yani artık geç kalınmış bir aşamadayız” diye konuştu.

‘BELİRSİZLİK İÇİNDEYİZ’

Hastalığın tırmanmasının hızlı ve kolay, düşüşe geçmesinin ise güç ve çok yavaş olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Şenol, “Testlerin 3-4 misline çıkması ve metodolojik olarak yapılması gerekiyor. Testlerin enfekte olma ihtimali taşıyan herkese yapılması gerekli. Eğer karantina yapamıyorsanız o zaman çok test yaparak fotoğrafı çekmek zorundasınız. Önümüzdeki 2-3 haftada ölüm oranlarında ciddi artış görürsek daha ciddi tedbirler uygulamak ve gevşememek durumundayız. Şu an da tamamen belirsizlik içindeyiz. Virüsün yayılımını engellemek sadece bilimsel öngörülerle olmuyor. İdari tedbirlerin de yeterli olması gerekiyor” dedi.

Reklam

Önceki Haberler

AYBÜ öğrencileri şenliğini aldı

Şenliğin iptal edilmek istenmesine karşı AYBÜ öğrencileri, topladıkları imzalarla rektörlük önünde eylem yapacaklardı. Eylem saatinden…

7 Mayıs 2024 21:58

Sinan Ateş cinayetine ilişkin iddianame kabul edildi

Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin hazırlanan iddianame Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

7 Mayıs 2024 21:07

Kayseri’de kadın cinayeti: Babası tarafından katledildi!

Kayseri'de 4 gün önce babasının bıçakla yaraladığı genç kadın hastanede yaşamını yitirdi.

7 Mayıs 2024 20:55

Hazine borçlanmaya kaldığı yerden devam ediyor

Hazine, 2 ihalede yaklaşık 55 milyar lira borçlanmaya gitti.

7 Mayıs 2024 17:24

Arap Birliği: İsrail saldırıları son derece tehlikeli bölgesel sonuçlar doğurdu

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, BAE'de düzenlenen AIM Yatırım Zirvesi 2024'ün 13. oturumundan…

7 Mayıs 2024 15:01

İstanbul Tabip Odası’ndan Bakan Koca’ya çağrı: Sağlıkta şiddet vakaları artabilir

İstanbul Tabip Odası'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, 10 dakika içinde 3-4 hastaya randevu verildiğini…

7 Mayıs 2024 14:57
Reklam