Göğüs Hastalıkları Profesörü Bülent Tutluoğlu, İstanbul’daki hastanelerde koronavirüs nedeniyle yaşanan yoğunluğu, aşı çalışmalarını, kış aylarında yaşanabilecek değerlendirdi.
Prof. Dr. Tutluoğlu, Pfizer ve BioNTech firmalarının buldukları aşının dağıtımı ve organizasyonunda ciddi masraflar gerektiğini söyledi. Firmanın aşının etkinliği ile ilgili açıklamasında da bir yanılgı bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tutluoğlu, şöyle konuştu:
“Aşı, uzun vadeli bir çalışma. En ileri düzeyde olarak gördüğümüz Amerikan-Alman yapımı ortak aşı -70 derecede saklanıyor. Bütün dünyaya hitap eden taşıyıcılar olacak, onların saklandığı yerlerde -70 derecede derin dondurucular olacak. Bu aşıların bozulmadan nakledilmesi lazım. Eczane ortamına geldiğinde de belki bir hafta içinde tüketilmesi lazım. Çok büyük organizasyon ve masraf gerektiriyor.”
“Hemen üretilir üretilmez Türkiye’ye ne oranda gelecek, belki ilk önce sağlık çalışanları faydalanacak. Aşı ile ilgili şöyle bir yanılgı içine düşüyoruz; grip aşısında bile etkililik oranı yüzde 60-80 civarında. Firmanın açıklaması yüzde 90 etkin olarak söyleniyor. Halbuki yüzde 90 etkili diyebilmemiz için bunu gerçek yaşamda görmemiz lazım.”
“Bir çalışma sonucunda oluşan antikorların oranından yola çıkarak o yüzde 90 etkinliği veremeyiz. Ancak gerçek yaşamda bir süre aşı kullanılacak ne oranda etkili olduğu görülecek. Dolayısıyla aşı gelse bile bu iş kökünden bitmeyecek. Bir süre daha önlemlere devam etmemiz gerekecek.”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Maske, yakın zamanda hayatımızdan çıkmış olacak” açıklamasına da katılmadığını belirten Tutluoğlu, “En azından 2021’in sonbahar aylarına kadar belki de daha uzun süre maske ile yaşayabiliriz” dedi.
“Muhtemelen kullandığımız bir ilaca karşı direnç geliştirdi” diyen ve virüsün mutasyon yapma özelliğine vurgu yapan Tutluoğlu, şu ifadeleri kullandı:
“Ben aynı fikirde değilim. En azından 2021’in sonbahar aylarına kadar belki de daha uzun süre maske ile yaşayabiliriz. Çünkü gerçekten çok farklı bir virüsle karşı karşıyayız. Sürekli mutasyon yapma potansiyeli var. Mart, nisan aylarında daha farklı olgular görüyorduk. Şimdi özellikle ağır olgularda çok zorlanıyoruz. Yoğun bakımdaki olgularda daha farklı davranışlar sergilemeye başladı virüs. Kullandığımız bir ilaç var, o ilaca karşı muhtemelen bir direnç gelişti.”
“Şu an tedavide çok zorlanıyoruz. Durum böyleyken etkinliği hiçbir zaman yüzde yüz olmayacak aşıya dayanarak ‘Maskeyi tamamen atacağız’ demek doğru değil. Mutlaka grip gibi hayatımızda olacak. Belli bir oranda hasta yine göreceğiz. Dolayısıyla özellikle risk gruplarının mutlaka iyi korunması lazım. Maske tamamen hayatımızdan çıkmayacak.”
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Tunceli Belediye Başkanı Cevdet Konak ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül…
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya'nın nükleer olmayan hipersonik ekipmanlarla donatılmış bir balistik füzeyi fırlatarak, Batı'ya…
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jean-Pierre yaptığı açıklamada ne ABD'nin ne de Ukrayna'nın bölgedeki gerilimi arttırmada…
Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şikâyetiyle 11 yıl 8 ay hapis…
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eski basın danışmanı Ahmet Sever, Mustafa Varank’ın açtığı 'Ak trol' davasından…
"Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılan gazeteci Fatih Altaylı, "Olağan ve alışık…