Resim ve Heykel Müzesi'ndeki yüzlerce eser sır oldu
Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde 2006 yılından beri kayıp ve çalıntı olduğu belirlenen 302 eserin akıbetiyle ilgili belirsizlik sürüyor.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde 2006 yılından beri kayıp ve çalıntı olduğu belirlenen 302 eseri Meclis gündemine getirdi.
Emir, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması talebiyle defalarca soru önergesi vermesine rağmen herhangi bir sonuç alamadığını belirterek şunları söyledi:
“Geçmişi 2006’lara dayanan, 2009 yılında teftiş kurulu raporuyla 302 eserin kayıp veya çalıntı olduğu, müzede bulunmadığını teftiş raporuyla sabitlendi. Biz bu konuyu bir yıldır söylüyoruz. Diyoruz ki: “Bu 302 kayıp eser nerede? Buldunuz mu, bulmak için ne yaptınız? Bulamadıysanız ilgililer hakkında ne yaptınız?” Bir Allah’ın kulu bize cevap vermiyor. Bu sefer de umarım sessizliklerini bozarlar, kulaklarının üzerine yatmaktan vazgeçerler ve sizin de katkılarınızla elbette bu sorumuza cevap verirler.
Anka Haber‘in aktardığına göre CHP’li Emir şöyle devam etti:
“Bakınız, Kasım 2019’da ben bir soru sordum. Dedim ki: ‘Bu 302 eseri arıyor musunuz? Buldunuz mu? Bu eserler neredeymiş? Bunları kaybedenler, çalanlar, ilgililer hakkında ne yaptınız?’ Gelen cevabı şöyle söyleyeyim -bence Meclis açısından utanacak mıyız, gülecek miyiz şaşıracağımız bir cevap- Diyor ki Bakanlık: ‘Çağdaş müzecilik anlayışına hâkim olarak halkımıza, sanatçılara vesaire bunun için tadilata aldık iki yıldır.” Ben ne soruyorum, bakanlık ne söylüyor? Bu, Sayın Bakan adına utanç vericidir, bürokratlar adına utanç vericidir; bu konuya Meclisin mutlaka eğilmesi lazım.”
MECLİS’LE DALGA GEÇİYOLAR
Kaybolduğu ve çalındığı tespit edilen 302 eserin en kısa sürede bulunmasını isteyen Emir, “Bu eserler nerede kardeşim, buldunuz mu, buluyor musunuz, arıyor musunuz? Bunların hepsi bizim için millî değerlerimiz, sanat değerlerimiz, tarihi değerlerimiz” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verilen yanıtların utanç verici olduğunu söyleyen Emir, “Gelen cevaplar hayal kırıklığı,Kısa bir paragraf bakın, içinde hiçbir bilgi içermeyen, cevapmış gibi görünen ama cevap içeriği taşımayan saçma sapan bir cevap. Âdeta yüce Meclisimizle dalga, geçen alay eden bir anlayış” diye konuştu.
“RAPORLAR YÜREK SIZLATIYOR”
Kayıp ve çalındığı tespit edilen eserlere ilişkin teftiş kurulu raporlarının yürek sızlatır nitelikte olduğunu vurgulayan Emir, şöyle devam etti:
“Bu 302 eser arasında paha biçilemeyecek, bizim tarihimize, sanat geçmişimize ait ve mutlaka sanat dünyasında ve bizim müzemizde olması gereken eserler var. Bunlara bir örnek: Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun ‘Muradiye’de Kahve’ bu eser kayıp. Bu eser nerede, bu eseri kim çaldı, bu eseri kim sattı ve bu eserlerin İstanbul’da karaborsada satıldığına dönük müfettiş ve polis raporları var.
İbrahim Çallı’dan ‘Manzara’ tablosu. Bunun gibi 302 eser. Hani ‘Yerliyiz ve millîyiz’ diyorsunuz ya, yerli ve millî olmak böyle bir şeydir. Bu ülkenin çakıl taşına sahip çıkacaksınız ama bu ülkenin geçmişine, sanatına da sahip çıkacaksınız. Bu ülkenin, ülkemizin çok değerli ressamlarının ürettiği, tarihe bıraktığı, bize emanet ettiği, müzemize emanet edilmiş olan bu 302 eser nerede ve Bakanlık bu konuda on yıldır nasıl susabilir? Birisi çıksın desin ki “Murat Emir, sen yanlış söylüyorsun, yalan söylüyorsun, bu eserler şurada.”