Rus halk sağlığı ajansı: Rusya'da 26 çeşit aşı geliştiriliyor

Rusya’nın halk sağlığı denetim ajansı Rospotrebnadzor’un başkanı Anna Popova, ülkede geliştirilme aşamasında olan 26 koronavirüs aşısı olduğunu söyledi.

Rus halk sağlığı ajansı: Rusya'da 26 çeşit aşı geliştiriliyor

Rusya’nın halk sağlığı denetçisi olan Rospotrebnadzor’un yöneticisi Anna Popova, bir toplantıdaki konuşmasında, “Dünyada 36 aşı klinik araştırma aşamasında bulunuyor, 92 preparatın klinik araştırma öncesinde yapılması gereken denemeleri yapılıyor, Rusya’da 17 bilimsel kurumda 26 çeşit aşı geliştiriliyor” dedi.

Sputnik’te yer alan habere göre, Popova, Rusya Bilimler Akademisi’ndeki toplantıda ülkede koronavirüsle enfekte olduğu belirlenen kişilerin yarısının hastalığı ya semptomsuz ya da hafif semptomlu geçirdiğini söyledi. Popova bunun ülkedeki epidemiyolojik izleme sayesinde olduğunu ekledi.

Resmi verilerin Rusya’da yaz mevsiminde koronavirüs salgınında 2. bir dalga yaşanmadığını gösterdiğini belirten Popova, Novosibirsk’te bulunan Vektor Merkezi’ndeki bilim insanlarının, 422 numunede yaptıkları incelemelerin ardından koronavirüsün ciddi bir mutasyon geçirmediğini gözlemlediklerini söyledi.

Popova, “Virüslerdeki herhangi bir değişim onlar üstündeki kontrolümüzü kaybetmemize neden olabilir” dedi. Koronavirüsün mutasyona uğrayıp uğramayacağı virüsün yayılımının devam edip etmemesi bakımından önem taşıyor. Zira virüsün mutasyona uğraması hâlinde, geliştirilen aşı içerisindeki preparatın da değiştirilmesi gerekiyor.