Sınıf Tavrı'ndan TÜİK'in asgari ücret önerisine yanıt

Sınıf Tavrı, TÜİK'in yapmış olduğu asgari ücret önerisine ilişkin yayımladığı açıklamasında, "Asgari ücreti sermaye düzeni ve kurumları değil, işçiler belirlemelidir." ifadelerine yer verdi.

Sınıf Tavrı'ndan TÜİK'in asgari ücret önerisine yanıt

Sınıf Tavrı, dün asgari ücret önerisini 2 bin 792 lira olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) yönelik bir açıklama yayımladı.

Yapılan açıklamada, TÜİK’in asgari ücret hesabının insanca yaşam ilkelerinden uzak olduğu belirtilirken, “Sağlıklı beslenemeyen ve insani ihtiyaçlarını karşılayamayan asgari ücretliler, meslek hastalıkları ve iş kazaları yaşamakta, iş cinayetlerine kurban edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Sınıf Tavrı’nın TÜİK’in asgari ücret önerisine yanıt olarak yaptığı açıklama şöyle:

“TÜİK’in açıklamasına kısa cevabımızdır

TÜİK’in açıkladığı asgari ücret hesabının işçiler nezdinnde tepki görmesi üzerine, bugün açıkladığı basın duyurusu yanlış bilgiler üzerine kuruludur ve inandırıcı değildir.

TÜİK’in asgari ücret hesabı işçilerin gerçeklerinden uzak ve insanca yaşam ilkelerinden uzaktır.

TÜİK’in hesaplama yönteminde ifade ettiği aylık ortalama harcama giderleri işçilerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını içermemektedir.

Sağlıklı beslenemeyen ve insani ihtiyaçlarını karşılayamayan asgari ücretliler, meslek hastalıkları ve iş kazaları yaşamakta, iş cinayetlerine kurban edilmektedir.

TÜİK’in belirlemiş olduğu ortalama fiyat artışları şaibeli ve inandırıcılıktan uzaktır.

TÜİK’in her yıl belirlediği asgari ücret düzeyleri görüşmelerin tavan düzeyini belirlemekte olup, TÜİK’in yaptığı hesaplama teknik bir analizden fazlasıdır.

Bu gerçeklerden ötürü asgari ücreti sermaye düzeni ve kurumları değil, işçiler belirlemelidir.”