"Tarladan 1 liraya alınıp, tüketiciye 5 liraya satılıyor"
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilerin ‘yok’ pahasına sattığı tarım ürünlerinin yurttaşlara 5-6 kat farkla satıldığını söyledi. Barut, Üretenin ve tüketenin büyük zarar gördüğü bu sistemin artık değişmesi gerektiğini belirterek, hükümeti çözüm üretmeye çağırdı.
Soğandan patatese, karpuzdan eriğe bir çok üründe hasadın başlamasıyla birlikte yaş sebze-meyve fiyatları tekrar tartışılmaya başlandı. TBMM Tarım Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bu süreçte Adana’daki Vedat Dalokay Sebze ve Meyve Hali’nde incelemelerde bulunarak hal esnafı ve temsilcileriyle görüştü.
Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman ve yönetim kurulu üyeleriyle de bir araya gelen Ayhan Barut, esnafın yaşadığı sorunları ve piyasanın içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.
Ayhan Barut, salgın nedeniyle ekonomik yaşamın adeta durma noktasına geldiğini belirterek tarım piyasasında da arz ve talep dengesinin bozulduğuna da dikkat çekti. Hal esnafı ve çiftçinin büyük sıkıntı yaşadığına işaret eden Barut, “Tarlada üretilen bir ürün 1 liraya satılıyor ama tüketiciye 5 liraya ulaşıyor. Hem üretici hem tüketici zarar ediyor. Hasat zamanı üreticilerimiz, ithalat nedeniyle sorun yaşıyor. İthalat tarımı ve üretimi, hem de hal esnafını olumsuz etkiliyor. Ülkemizde hasat zamanı ithalatın yasaklanması gerekiyor” dedi.
Barut, çiftçilerin büyük zorluklarla üretim yaptığına dikkat çekerek şunları ifade etti:
“Son 10 yılda üretici ürününü üretirken elektrikten mazota, gübreden tohuma kadar tüm girdiler en az 3 kat arttı. Üreten çiftçi kazanamıyor, tüketici de pahalıya almak zorunda kalıyor. Bu sistem böyle yürümez, bu sistem sıkıntılı. Hem Hal Yasası değişmeli hem de üretici desteklenmelidir. Üreticiye darbe vuran ithalatın yasaklanması gerek. Üreticinin desteklenmesi lazım. Salgın nedeniyle arz ve talep dengesi bozulduğu için yeni hasat edilen yaz meyve-sebzeleri halde kalmış durumda. Ekonomik yaşamı felç eden salgın nedeniyle sokağa çıkma yasağı, işletmelerin, lokantaların kapatılması, ihracatın sınırlandırılması gibi nedenlerle arz-talep dengesi bozuldu. Limondan soğana ihracat kısıtı tarımsal üretimde sorun yaratıyor. Üreten çiftçi de satan esnaf da şikayetçi. Üretici ucuza satıyor, esnaf pazarlayamıyor. Ama ne hikmetse tüketiciye ürünler 5-6 kat fiyatla satılıyor. Üreten ve tüketenin zarar ettiği bu sistemin artık değişmesi gerekiyor.”
Adana Kabzımallar Esnaf Odası Başkanı Ali Batman ise sebze-meyve fiyatlarındaki tartışmalarla ilgili konuşmasında şunları kaydetti:
“Hale çok ürün gelirse fiyatı düşer, az gelirse yükselir. Bugünlerde İran, Suriye, Irak kapıları kapalı olduğu için ürünler iç piyasada kaldı. Ürün çok olunca fiyat dibe vurdu. Bu nedenle üretici perişan oldu. Fiyatlarla ilgili denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Halde domates 1.5 lira ama dışarıda 7 liraya satılıyor. Bu denetimin sık yapılması gerekiyor. Haller günah keçisi ilan ediliyor ama buna katılmıyoruz” diye konuştu. Hal esnafı Mahsun Doğan da, “Şu anda halde birinci kalite limonu 4 liraya satıyoruz ama sorun yaşıyoruz. İhracat yasağı olduğu için limon elde kaldı, satamıyoruz. Böyle giderse milli servet heba olacak. Buna çözüm üretilmeli.”
Burjuvanın "satıcı ruhu" diline ve davranışlarına işlemiştir; tüm ilişkilerini iş terimleriyle ve ekonomik kategorilerle açıklamaktadır.…
İzmir Konak'ta 2 üniversite öğrencisi, "boykot" yazılaması gerekçe gösterilerek, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" suçundan tutuklandı.
Gaziantep Gaziantep 4. Organize sanayi bölgesinde Eruslu Global fabrikasında çalışan Cüneyt Tişkaya. 'nisan tarihinde yurt…
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'daki genel merkezinde toplanan binlerce avukat 5 Nisan Avukatlar Günü'nde "Savunmanın Bağımsızlığı…
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yarından itibaren elektriğe konut aboneleri için yüzde 25 zam yapılacağını…
‘Komünizm tehlikesine karşı’ ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949’da kurulan savaş örgütü NATO, 76 yıldır katliamlar,…