Reklam
Kategoriler: Medya

TikTok hakkında ‘çocukların mahremiyetini ihlal etmekten’ suç duyurusu

Reklam

Aralarında Dijital Demokrasi Merkezi ve Reklamsız Çocukluk Kampanyası gibi grupların da bulunduğu 20 gizlilik gözlemcisi organizasyon, bugün TikTok’un “Amerika’daki Çocukların Çevrim İçi Mahremiyetinin Korunumu yasasına aykırı hareket ettiği ve çocukları riske attığı” gerekçesiyle ABD Federal Ticaret Komisyonuna suç duyurusunda bulundu.

Gizlilik gözlemcileri, suç duyurusunda TikTok’un 13 yaşın altındaki çocukların kişisel bilgilerini, ebeveynlerinin rızası olmadan topladığını öne sürdü.

TikTok’un kullanıcılara ait verileri, ticari amaçla kullandığı belirtilirken, uygulama nedeniyle çocukların uygunsuz içeriklere ya da kötü niyetli kişilerin istismarına açık olduğu kaydedildi.

5,7 MİLYON DOLAR PARA CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTI

Çin teknoloji şirketi ByteDance’in sahibi olduğu TikTok, gençler arasında yaygın olarak kullanılan sosyal paylaşım platformları arasında bulunuyor.

ABD’li yetkililerin, TikTok’un Çinli bir ticari girişim olması ve çocuklar arasındaki geniş çaplı kullanımı nedeniyle “ulusal güvenlik” riskleri oluşturabileceği konusunda endişeli olduğu belirtiliyor.

TikTok, 2019’da “çocuklara ait verileri izinsiz topladığı” gerekçesiyle ABD’de 5,7 milyon dolar para cezasına çarptırılmıştı.

TikTok ise yaptığı yazılı açıklamada, kullanıcıların gizliliğini ciddiye aldığını, uygulamanın kullanıcılar için güvenli ve eğlenceli bir platform olmasını sağlamayı taahhüt ettiklerini belirtti.

Uzmanlar, uygulama sebebiyle çocukların uygunsuz içeriklerle karşı karşıya kalabileceği ve TikTok’un “kısıtlı mod seçeneği” gibi yöntemlerle içerikleri filtrelenmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Reklam

Önceki Haberler

“Maarif modeli çöpe! Bilimsel ve laik eğitim istiyoruz!”

MEB'in "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli"ne tepkiler sürüyor.

27 Nisan 2024 19:47

Sınıf Tavrı’ndan 1 Mayıs çağrısı: Sömürü düzenine karşı 1 Mayıs’a!

Sınıf Tavrı 1 Mayıs'a dönük bir açıklama yayımladı.

27 Nisan 2024 19:26

“Laiklik ihlalleri ve bunlara meşruiyet katan faaliyetler nereden gelirse gelsin kabul edilemez!”

Laiklik Meclisi yerel seçimler öncesinde ve sonrasında gerek iktidar gerekse CHP tarafından yapılan laiklik ihlalleri…

27 Nisan 2024 18:30

Adana Demirspor taraftarı 1 Mayıs’ı selamladı

Adana Demirsporlu taraftarlar, “Her sokakta izin, bu memleket bizim!” ve “Working Class Hero” (İşçi sınıfının…

27 Nisan 2024 09:30

Protokol skandalı: AKP’liye koltuk var CHP’liye yok!

Mardin’in Yeşilli ilçesinde 23 Nisan’da düzenlenen resmî törende AKP’li ilçe başkanına protokolde koltuk verilirken, CHP…

27 Nisan 2024 09:19

AKP Grup Başkanı Güler: Partili cumhurbaşkanı’ tartışılabilir

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, bir televizyon programında gazeteci Fatih Atik’in sorularını cevaplandırırken, yeni anayasa…

27 Nisan 2024 09:06
Reklam