Trump yönetimi, diğer ülkelerin de İsrail'le ilişkileri 'normalleştireceğinden' emin

Trump yönetiminin Ulusal Güvenlik Danışmanı, diğer ülkelerin BAE'nin yolundan giderek İsrail ile ilişkileri normalleştireceğinden emin olduklarını söyledi.

Trump yönetimi, diğer ülkelerin de İsrail'le ilişkileri 'normalleştireceğinden' emin

NBC News kanalının ‘Meet the Press’ programına katılan ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, Başkan Donald Trump’ın 13 Ağustos’ta duyurduğu İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ilişkileri tamamen normalleştirme anlaşmasıyla ilgili açıklamalar yaptı. Trump yönetiminin İsrail ve BAE arasındaki anlaşmanın benzerine varmaları için çeşitli Ortadoğu ülkeleriyle görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

“İlave tarafların buna katılması ve İsrail’le ilişkileri normalleştirmesi yönünde devinirlik olduğunu düşünüyoruz” diyen O’Brien, kendisinin, Başkan’ın, Trump’ın damadı ve başdanışmanı Jared Kushner’in ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun bölge liderleriyle görüşme içinde olduğunu belirtti.

Bu devinirlik üzerine bölge ülkelerinin İsrail’le anlaşmaya varmaları sürecini inşa etmeyi umduklarını, ama bunun için takvim veremeyeceğini dile getiren O’Brien, “İsrail ile Arap ve İslam dünyası arasında barış anlaşması için yürütülenler, dünyanın en zorlu müzakereleridir. Ama biz başka bir dizi ülkenin tez zamanda bu yolu benimseyeceğinden eminiz. Bunu dört gözle bekliyoruz” dedi.

Bundan sonra İsrail’le anlaşma imzalayacak ülkenin Suudi Arabistan olmasının mümkün olduğunu ifade eden ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, “Umutluyuz. Neler olacağını görmemiz lazım. Suudi Arabistan’ın yanısıra bir dizi ülkeyle konuşuyoruz” diye ekledi.