TTB Başkanı: Ölüm nedenlerinin çoğunda Covid-19 yazmıyor
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Adıyaman, "Klinik ve radyolojik bulguları olduğu halde PCR testi pozitif olmayan hastalar vefat ettiklerinde kayıtlara hala Covid-19 olarak geçirilmiyor." dedi.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, koronavirüs salgınıyla ilgili güncel duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasına salgınla mücadele ederken yaşamını yitiren sağlık çalışanlarını anarak başlayan Adıyaman, “Uzun yıllardır neredeyse tüm dünyada sağlık sistemlerinde önemli değişiklikler yaşandı. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin topluma ve nüfusa dayalı örgütlenmesi, ayaktan tanı ve tedavi hizmetlerinin yanı sıra, kişiye ve çevreye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin birlikte ve ekip çalışmasıyla sunulması bir tarafa itildi. Görsellik, sağlık alanındaki büyük şirketlerin kazançları, siyasal gereksinimler, popülizm aklın ve bilimsel bilginin önüne geçti” dedi.
EKİPMANLAR EKSİK
Sağlık ocaklarının kapatılmasıyla sağlık hizmeti veren çalışanların değersizleştirildiğini dile getiren Adıyaman, “Sağlık çalışanlarının sağlığının korunması, salgını durdurmak için elzemdir. Sağlık Bakanlığı ne yazık ki bir salgın dönemine kişisel koruyucu ekipman stoku ve yönetimi açısından da hazır girmemiştir. Sağlık Bakanlığı’nın daha donanımlı olması gerekirken, özellikle ilk günlerde Aile Sağlığı Merkezlerinden hastane acil servislerine kadar, kişisel koruyucu malzemelerde eksiklik olduğu ve bu eksikliğin çok sayıda hekim ve sağlık çalışanının hastalanmasına neden olduğu, yetersizliklerin hala yaşandığı bir gerçekliktir” diye belirtti.
ÇALIŞMA HAKLARI
“Salgının yükü hekimler arasında eşit dağıtılmalı ve hekimlerin özlük hakları korunmalıdır” diyen Adıyaman, güvenlik soruşturmaları gerekçesiyle atama bekleyen genç hekimlerin atanmasını talep etti. Adıyaman, “KHK ile görevlerine son verilmiş olan hekim ve sağlık çalışanlarından isteyenler zaman geçirmeden, önceki kadrolarında, göreve başlatılmalıdır. Salgın sürecinde hekimlerin çalışma hakları korunmalıdır. Bugün birçok özel hastane ve muayenehanede çalışan hekimler düşük ücret ve işsiz kalma tehdidi yaşamaktadır” diye konuştu.
“Zorunlu olmayan üretim, salgının genişlemesine ve can kayıplarının artmasına sebep oluyor” uyarısında bulunan Adıyaman, yaşamsal olmayan üretime son verilmesi çağrısı yaptı.
ŞEFFAFLIK VURGUSU
Salgınla mücadelede şeffaflıktan vazgeçilmemesi gerektiğini vurgulayan Adıyaman, “Koronavirüs olgularının ve ölümlerinin Dünya Sağlık Örgütü ICD kodlamalarına uygun olarak yapılmasından sağlık çalışanlarının sağlık durumlarının paylaşılmasına kadar, taleplerimizin karşılanması şeffaflığın gereği olduğu gibi, salgının başarılı olarak yönetilmesi için de vazgeçilmezdir” şeklinde konuştu.
KORONAVİRÜS ŞÜPHELİSİ ÖLÜMLER
TTB Başkanı daha sonra gazetecilerin sosyal medya üzerinden ilettiği soruları yanıtlarken dikkat çeken ifadeler kullandı.
Sağlık Bakanı’nın açıkladığı verilerle vaka ölüm sayısı, yoğun bakım doluluk oranı sayısıyla sahadaki durum arasında fark var mı?
Bize Türkiye’nin dört bir yanından odalarımızdan vaka ve ölüm sayılarının daha fazla olduğuna dair gözleme dayalı bilgiler geliyor. Klinik ve radyolojik bulguları olduğu halde PCR testi pozitif olmayan hastalar vefat ettiklerinde kayıtlara hala Covid-19 olarak geçirilmiyor.
-Halk sağlığı ve uzmanları ve siz başından itibaren filyasyona dikkat çektiniz. Bakan bunca sürenin ardından neredeyse ilk kez filyasyondan bahsetti. Sizin gözleminiz nedir?
Bakanlığın filyasyon ekipleri kurulmasına ilişkin yazısı mart ayının sonunda yazılmış görünüyor. Oysa sağlık sistemimizde en başında hemen, salgın ilk çıktığında şubat ayının başında filyasyon ekiplerinin kurulması ve eğitilmesi gerekiyordu.
-Türkiye’de korona ölümlerinin Dünya Sağlık Örgütü’nün kodlarına göre yapılmadığını belirtmiştiniz. Bu devam ediyor mu?
Maalesef evet. Ölüm belgelerinin çoğunda ölüm nedeni olarak Covid-19 yazmıyor.