TTB: Şehir hastaneleri kamulaştırılsın
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Sayıştay’ın şehir hastanelerine ilişkin tespitlerinin ardından yargının harekete geçmesi gerektiğini söyledi.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, Sayıştay’ın şehir hastanelerine ilişkin tespitlerinin ardından yargının harekete geçmesi gerektiğini söyledi. Ökten, “Şirketler tarafından yürütülen hizmetlere dair sözleşmeler feshedilerek tıbbi cihaz, mefruşat kamuya devredilmeli, çalışanlar kamuya alınmalıdır. Kira ve hizmet ödemelerindeki usulsüzlükler nedeniyle kamu zararına neden olanlardan bu zarar doğrudan tahsil edilmelidir” ifadelerini kullandı.
TTB, Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı 2019 Yılı Denetim Raporu’nda şehir hastaneleriyle ilgili bulgularına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamaya TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ve TTB hukukçularından Avukat Özgür Erbaş katıldı.
ŞEHİR HASTANELERİ KAMULAŞTIRILSIN
TTB’nin rapora ilişkin açıklamasını Ökten okudu. Ökten, Sayıştay’ın şehir hastanelerine ilişkin tespitlerinin kendilerini haklı çıkardığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Eksik imalata ve inşaata rağmen şirketler hakkında işlem yapmayanlar ve kabul komisyonlarında yer alanlar hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmalı. Şirketler tarafından yürütülen hizmetlere dair sözleşmeler feshedilerek tıbbi cihaz, mefruşat kamuya devredilmeli, çalışanlar kamuya alınmalıdır. Kira ve hizmet ödemelerindeki usulsüzlükler nedeniyle kamu zararına neden olanlardan bu zarar doğrudan tahsil edilmelidir.”
Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlükler ve kamu zararı nedeniyle yargılamaya esas denetim raporu hazırlayarak yargı yetkisini kullanması gerektiğini vurgulayan Ökten sözlerini şöyle devam etti:
“Esasında birtakım şirketlere kamu kaynaklarının peşkeş çekilmesine yol açan şehir hastaneleri kamulaştırılarak kamunun zarar etmesinin önüne geçilmelidir. TTB önceki yıllarda olduğu gibi Sayıştay’ın bu raporları doğrultusunda ihmali ve suistimali bulunduğu tespit edilen ilgililer hakkında yargılama yapılması ve oluşan ‘Kamu Zararının Tespiti’ için gerekli yasal girişimlerde bulunacaktır.”
Ökten, Sayıştay raporunda saptanan usulsüzlükler için de şu bilgileri verdi:
-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu için imzalanan sözleşmenin feshedilmesine rağmen şirket hazine arazisinden çıkmadı, alana beton döktü ancak Sağlık Bakanlığı işlem yapmadı.
-Şirketler sözleşmede belirlenen tıbbi cihazları temin etmedi, binaların belirlenen projedeki niteliklere uygun yapmamasına rağmen kabul komisyonlar gereğini yapmadı, sözleşmede belirlenen cezai hükümlerin caydırıcı olmadı.
-Ceza puanlarının kaydedileceği sistem şirkete devredildi. Ceza puanları silindi. Taraflar sorumlulukları bakımından değiştirilen şehir hastaneleri sözleşmelerinde, görevli şirketin sorumluluğuna gidilebilmesi için kesinleşmiş mahkeme kararı şartı getirilirken, idarenin sorumluluğu için kesinleşmiş mahkeme kararı şartı getirilmemesinin hakkaniyet ve kamu yararına aykırı olduğu değerlendirildi.
-Ankara Bilkent ve Mersin şehir hastanelerinin sahibi olan şirket Sağlık Bakanlığı’na teslim etmesi gereken cihazları deposunda tuttu. Bilkent Şehir Hastanesine teslim edileceği söylenen cihazlar ise Mersin’den getirildi, ancak her iki hastanede aksaklıklar için de şirketle mahsuplaşma yapılmadı.
-Bursa ve Bilkent şehir hastanelerinde kemoterapi ve TPN hazırlama işlerinin şirketlerden devralınmasına rağmen cihazlar muhasebeleştirilmedi, Bilkent Şehir Hastanesi’nde hizmet alanlarının Mart 2020’ye kadar Sağlık Bakanlığı’na teslim edilmemesine karşın ödemede kesinti yapılmadı.
-Şehir hastanelerinde genel bütçeden karşılanması gereken elektrik, doğalgaz ve su harcamaları hastane döner sermaye bütçesinden ödendi.
-Şehir hastanelerinin kabul aşamasında idare ve görevli şirket tarafından muayene ve kabul komisyonlarına verilmesi gereken belgeler tedarik edilmedi ve muayene ve kabul işlemleri eksik evrak üzerinden yapıldı.
-Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşınan sağlık tesislerine ait binaların (Atatürk Hastanesi, Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi, Numune Hastanesi, Ankara Çocuk Sağlığı Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Hastanesi, Dr. Zekai Tahir Burak Hastanesi) tahsisine ilişkin yeterli ön hazırlık yapılmadı.
-Bursa ve Bilkent şehir hastanelerinde teknik şartnameye uygun olmayan ekipmanların ve Bilkent Şehir Hastanesi’nde toplam 14 kalem teknik şartnameye uygun olmayan tıbbi ekipmanın da kabulünün yapıldı.
-Bilkent Şehir Hastanesi’nde görevli şirketin deposunda idareye sağlık hizmetinde kullanılması için verilmeyen 294 adet tıbbi ekipman bulundu, depoda bulunan ekipmanlardan bir kısmı Mersin Şehir Hastanesi’nden getirildi ve Sağlık Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yapmadı.
-Şehir hastaneleri sözleşme ve eklerinde belirlenen cins ve sayıda tıbbi cihaz ve ekipmanlar sağlık tesisinde bulunmadı, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi’nde, maddi değeri yüksek olan Da Vinci Robot ile eximer cihazı teslim edilmedi, eksiklik ve gecikme için yaptırım uygulanmadı.