Erdoğan ve damadı Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın yönettiği Türkiye Varlık Fonu’na ilişkin denetim raporu Meclis’e bir türlü sunulamadı. Yasaya göre 7 ay önce Meclis’e sunulması gereken Türkiye Varlık Fonu 2018 yılı denetim raporu bir aydır Meclis’ten de gizleniyor.
Yönetim Kurulu Başkanı’nın AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başkan Vekili’nin ise Berat Albayrak’ın ifa ettiği Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre 7 ay önce Meclis’e sunulması gereken 2018 yılı denetim raporunun bir aydır gizlendiği iddia edildi.
Türk Hava Yolları’ndan Türk Telekom’a, bünyesinde önemli şirketleri toplayan Türkiye Varlık Fonu’nun denetim belirsizliği sürerken şimdi de zora düşen şirketleri satın alma imkanı getirildi.
Cumhuriyet’ten Mahmut Lıcalı’nın haberine göre TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelen denetim raporunun bir aydır üyelere dağıtılmadığı belirlendi. Raporun TBMM’ye geldiğinin anlaşılması üzerine görüşülmesi taleplerinin de koronavirüs nedeniyle ötelendiği ifade edildi.
Kuruluşundan bu yana bünyesine dahil edilen Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Ziraat Bankası, Halkbank, Türkiye Petrolleri, BOTAŞ, PTT, Türksat, Borsa İstanbul, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizlik İşletmeleri, Eti Maden, Kayseri Şeker Fabrikası, Çaykur başta olmak üzere bazı şirket ve kurumlarla tartışmalara neden olan Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürüyor.
Türkiye Varlık Fonu’nun yasaya göre 7 ay önce sunulması gereken 2018 yılı denetim raporu aylardır TBMM’ye gelmemişti.
Konu hakkında TBMM Başkanlığı’na başvuran ve iki ayrı soru önergesi veren CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’e verilen yanıt, denetim raporunun gizlendiğini gösterdi.
Soru önergelerine verilen yanıtta, denetim raporunun TBMM’ye gönderildiği ortaya çıktı. Raporun 13 Mart 2020’de Meclis’e sunulduğu, 16 Mart 2020 tarihinde de yasa gereği TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderildiği belirtildi.
Türkiye Varlık Fonu’nun görüşülmesi yasaya göre 7 ay geciken denetim raporunun 1 ay önce ilgili komisyon olan Plan ve Bütçe Komisyonu’na ulaşmasına karşın raporun bu süre içerisinde üyelere dağıtılmaması ve bilgi verilmemesi de akılları karıştırdı.
Türkiye Varlık Fonu’nda denetim belirsizliği sürerken geçen hafta da fona tanınan yetkileri ve muafiyetleri artıran bir de değişiklik teklifi Meclis’e getirilmişti.
Bu teklife göre Varlık Fonu salgın nedeniyle zora düşen ya da “stratejik” gördüğü şirkete yatırım yapabilecek, bu işlemlerden fonun yönetimi sorumlu tutulamayacak.
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, raporun Komisyon Başkanlığı’nca komisyon üyelerine bile sunulmayarak gizlendiğini açıkladı.
Raporun görüşülmesinin ise salgın bahane edilerek yapılmadığını belirten Özel şu bilgileri verdi: “Komisyon Başkanı, geçen günlerde bu şirketin denetiminin yapılması noktasında komisyonun toplanmasına ilişkin partimizin komisyon üyelerince gelen talebi ‘koronavirüs salgını’ bahanesiyle geri çevirdi. Ancak koronavirüs salgını gerekçesiyle denetimi yapılamayan Varlık Fonu’na muafiyetler öngören kanun teklifi Çarşamba günü apar topar, kamuoyunun önünde tartışılma fırsatı bile verilmeden saatler içinde komisyonda görüşüldü. Denetim raporlarının bu süre içinde komisyon üyelerimizden bile gizlenmesini, şirketin denetimden kaçırılmak istendiğinin bir yansıması olarak değerlendiriyoruz. Milletin birikimleri üzerinden yurtdışından aldığı borçlarla yandaş müteahhitleri kurtarma aracına dönüşen fon, yine milletten kaçırılıyor.”
Bu haber en son değiştirildi 18 Nisan 2020 09:09 09:09
Dokuzuncu olağan kongresini gerçekleştiren Saadet Partisi'nde genel başkanlık için Kayseri milletvekili Mahmut Arıkan ile İstanbul…
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, PKK lideri Abdullah Öcalan için yaptığı çağrının yankıları sürüyor. Cumhurbaşkanı…
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Noel Barrot, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında çıkardığı…
ABD'li Senatör Lindsey Graham, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM) İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve eski Savunma…
Kadına yönelik şiddeti tek başına biyolojik bir mesele olarak erkek saldırganlığıyla açıklamak en hafif tabirle…
Bu düzen çürümüştür. Şimdi bu çürümüş düzeni yeni anayasa ile tescillemek istiyorlar. Medeni kanunu tartışmaya…