Uludağ'da ağaç kıyımı: Salgın yasaklarını fırsat bildiler
Uludağ’da Sarıalan ve Oteller Bölgesi’ne gidecek altyapı çalışmaları için bin 500’e yakın çam ağacı kesildi.
Uludağ’da koronavirüs pandemisi esnasında orman içinde 4 kilometre boyunca sessiz sedasız yapılan ağaç kıyımı tepki çekti.
Altyapı çalışması gerekçesiyle bin 500’e yakın çam ağacının yok olmasına ilişkin Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Genel Sekreteri Sedat Güler, Uludağ Milli Park Müdürlüğü’nün kanunlarını uygulamadığını ifade etti.
Bursa’dan başlayan, Kadıyayla-Kirazlı yaylaya kadar ulaşan altyapı çalışmasının devamında da Sarıalan bölgesine kadar uzatıldığını belirten Güler, “Uludağ karayolu paralelinden orman ve bitki örtüsüne zarar vermeden yapılabilecek olunan çalışma, maliyet endişesiyle orman içinden 15 metre genişliğinde ve 4 kilometre boyunda yüzlerce, binlerce ağacı yok ederek Sarıalan bölgesine ulaştırılmıştır. Büyük ihtimalle de Çobankaya ve Oteller bölgesine de yine orman ve bitki örtüsü içinde yol açılıp, Uludağ Milli Parkı’na zarar verilecektir” dedi.
Türkiye’nin dört bir yanında yaşanan sel felaketlerine rağmen, Uludağ ve eteklerindeki ağaç katliamlarının devam ettiğini belirten Güler, yetkililerinin salgın yasaklarını fırsat bildiğine dikkat çekerken “Altyapı uğruna katledilen bir Uludağ göknarı, 72 kişinin bir günlük oksijenini sağlarken, Uludağ eteklerinde yoğun olan kayın ormanlarındaki bir ağaç ise 10 ton suyu tutmaktadır. Uludağ bir Milli Park’tır, Milli Park olarak kalmalı ve Milli Park kanunları uygulanmalıdır” ifadeleriyle yetkilileri göreve davet etti.