Üsküdar Üniversitesi Rektörü: İyi ki şehitlik var, kabullenmeyi sağlıyor
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "şehitlik" övgüsü yaparken "Sebep olanlara lanet okumak, burada acı devam ediyor ama şehitlik duygusu bu olayı insanlara kabullendiriyor." dedi.
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitenin 15 Temmuz Derneği işbirliği ile yürüttüğü “15 Temmuz Şehit Yakınlarının Duygu Durumu Araştırması”nın sonuçları üzerine konuştu.
Hayatını kaybedenlerin yakınlarının %64’ü kendini gururlu hissederken; %85.5’inin ise “Yaşadıklarımdan sonra aynı olayla karşı karşıya kalan kişileri daha iyi anlıyorum” dediğinin belirtildiği araştırmanın sonuçlarını basın toplantısı ile paylaşan Tarhan, 15 Temmuz’un önlenmesinde “şehitlik” duygusunun önemli olduğunu belirtirken şu ifadeleri kullandı:
”Şehitlik duygusu bu karmaşık coğrafyada, jeopolitik olarak çok riskli bir alanda bu toprakları çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi devredebilmek için bu duygu çok önemli bir duygu. Bu duyguyu kaybettirmemek gerekiyor. Bu çalışmadan en çok anladığım sonuç, şehitlik duygusu iyi ki varmış. Bunu hissettim. Bu duygu eğer olmasaydı, darbe girişimine de bir şey yapamazdık, sınırlarımızı da koruyamazdık. Böyle bir coğrafyada Türkiye’nin dik durabilmesi, onurlu durabilmesi, Türkiye’yi yönetenlerin bu konuda daha başı dik olabilmesi Mehmetçik’teki bu özellikler çok önemli”
Bu çalışmayı referans olarak uluslararası yayınlarda yayımlayacaklarını söyleyen Tarhan, “Küresel olarak toplumumuzun duyarlılığını bilim dünyasındaki mecralara bunu anlatacağız. Diğer yandan 4 yıl geçmesine rağmen çözülmemiş yası olan %20-25 oranında bir grup var. Bu gruba ulaşma konusunda bu derneğin durumdan vazife çıkarması da bizim bu çalışmamızın amaçlarına ulaştığını gösteriyor. Bu kişilere yalnız olmadıklarını hissettirmek önemli. Şehit yakınları dezavantajlı kişilerdir. Bu yaralı insanların çözülmemiş travmalarını çözmek için iki türlü yaklaşım var. Sebep olanlara lanet okumak, burada acı devam ediyor ama şehitlik duygusu bu olayı insanlara kabullendiriyor. Kabullenmeden sonra hayata farklı bakış açıları getiriyor. Diğer taraftan toplumun diğer kesimlerine bu dezavantajlı kişilere sahip çıkma sorumluluğu getiriyor.” ifadelerini kullandı.