Van M Tipi Cezaevi'nde 'infaz kanunu' protestosu

Van M Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutukluların bugün AKP tarafından meclise getirilen infaz kanun teklifinin kendileri kapsamadığı gerekçesiyle protesto ettiği belirtildi.

Van M Tipi Cezaevi'nde 'infaz kanunu' protestosu

Van M Tipi Cezaevi’nde adli tutuklu bulunanların, infaz kanun teklifinin kendilerini kapsamadığı ve Kovid-19 salgınına karşı cezaevinde gereken önlemler alınmadığı gerekçesiyle protesto ettiği öne sürüldü.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre, HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Van M-tipi cezaevinde, korona virüsü tedirginliğinden ve alınmayan tedbirlerden dolayı isyan çıktığı , bir çok itfaiye ve zırhlı aracın oraya gittiği şuan tutsaklara müdahele ettiği bilgisi alıyoruz. Koronaya karşı en tehlikeli yerler cezaevleridir. #İnfazdaEşitlikYaşatır” açıklamasında bulundu.

Daha sonra başka bir paylaşım yaparak son duruma ilişkin bilgi veren Sarısaç, “Van M-Tipine giden avukat arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre; infaz yasasında yapılacak değişikliklerden dolayı protesto haklarını kullanmışlar. Şuan yaralanma veya ona benzer bir durum yok. Olaylar durmuş durumda” dedi.

BAŞSAVCILIK: İSYAN YOK, HABER GERÇEK DEĞİL

Van Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada isyan iddiasının doğru olmadığı belirtilerek şöyle denildi:

“31 Mart 2020 tarihinde bir kısım haber siteleri ve sosyal medya paylaşım platformlarında, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda ”İsyan” başlıklı ve Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda çıkan isyan sonucu ölü ve yaralıların olduğuna dair haberlere ilişkin olarak, 31 Mart 2020 tarihinde Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumumuzda, Van Cumhuriyet Başsavcısı Oğuzhan Dönmez tarafından bizzat yerinde gerekli incelemeler yapılmış olup, yapılan incelemede haberlerin gerçeği yansıtmadığı, Van M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda herhangi bir isyan, yangın ya da ölü şeklinde bir durumun söz konusu olmadığı hususları, kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur.”