'Yerli' fındık patronları kızgın: Ferrero duayen firmamız, rencide etmek en büyük darbe

Türkiye’nin fındık tekeli haline gelen İtalyan firma Ferrero için "yerli" ortağı bir açıklama yaptı, "Duayen firmamızı rencide etmek ihracatımıza en büyük darbedir" dedi.

'Yerli' fındık patronları kızgın: Ferrero duayen firmamız, rencide etmek en büyük darbe

Dünyada fındık üretiminin yarısından fazlasının tek başına yapıldığı Türkiye’de, ihracatın neredeyse tamamen teslim edildiği İtalyan gıda tekeli Ferrero için “yerli” ortakları da seferber oldu.

Son olarak MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’un Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “sitem” etmesi ve partisinden ihraç yolunun açılmasıyla süren tartışmalar sonrası Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav bir açıklama yaptı.

Bu yılki rekolte tespit çalışmasının Bakan PAKDEMİRLİ tarafından açıklandığını hatırlatan Cirav, “Ancak farklı siyasi kesimlerin bu durumu siyasi gündem oluşturmak adına eleştiri konusu yapması, sektör temsilcileri olarak hepimizi üzmüştür. Sayın Bakanımızın yanındayız ve fındığa verdiği değerli katkılarından dolayı kendilerine müteşekkiriz.” dedi.

Cirav açıklamasının devamında Ferrero’yu övdü ve “Ayrıca ülkemizdeki yatırım ortamına güvenerek önemli yatırımlar yapan, gıda sanayiinde milyonlarca insanımızı istihdam eden, gerek sözleşmeli üretim ve gerekse diğer çalışmaları ile fındık üreticisine büyük katkı sağlayan, dünyada fındığı en çok kullanan sektörün küresel aktörü olan, fındık ihracatımızın lideri duayen firmamız FERRERO FINDIK İTHALAT İHRACAT VE TİCARET A.Ş. firmamızı bilimsellik ve gerçeklikten uzak mülahazalarla rencide etmek ülkemiz fındık ihracatına vurulacak olan en büyük darbedir.” ifadelerini kullandı.

“Siyasetçilere soruyoruz; sektörden Ferrero’yu çekip çıkardığımızda dünya fındığının yaklaşık %50’sini dünya çapındaki fabrikalarında çikolata üretiminde kullanan bir firma yerine kimi koyacaksınız, bunu nasıl telafi edeceksiniz?” diye soran Cirav, Ferrero’nun avukatlığına soyunduğu açıklamalarını “Eleştirmek işin en kolay yoludur, yapılması gereken ise aklıselim ile hareket ederek milli ürünümüzü yüceltmektir. Lütfen bu zor şartlar içinde üretim yapan, vergisini ödeyen, istihdama katkı sağlayan firmaları küstürmeyelim, sahip çıkalım, teşvik edelim ki yatırımları daha da büyüsün. Bu vesile ile değerli siyasilerden en büyük talebimiz gerçekleri araştırmaları, bilimsellikten uzak ve belli çevrelerin talepleri ile firmaları yok yere suçlayarak kamuoyu önünde suçlu ilan etmemeleridir.” diyerek tamamladı.