13 Mayıs 2014: 7 yıl önce Soma'da 301 madenci katledildi
Katliamın 7. yılında cezaevinde tutuklu sanık kalmadı...
Kaza denildi, kader denildi, fıtrat denildi; fakat 13 Mayıs’ta Soma maden ocağında yaşanılanlar, iktidar ve sermaye sınıfının paçayı kurtarmak için kullandıkları süslü ifadelerin çok çok ötesinde idi. 301 maden işçisi iş güvenliğinin sağlanmadığı, çalışma koşullarının ise işçinin canını tehlikeye attığı maden ocağının 800 metre derinliğinde can verdi.
Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. tarafından işletilen maden ocağında 15:10 sularında meydana gelen yangın sonrası Soma madenci katliamı Türkiye’de tarihin en büyük işçi katliamı olarak hafızalara kazındı.
Maden ocağında yaşanılan bu facia Türkiye’de işçi ve emekçilerin durumunu, özellikle de maden işçisinin güvencesiz çalışma koşullarını bir kez daha karanlıktan günyüzüne çıkartırken; sonrasında yaşananlar da AKP hükümetinin işçi sınıfı için büyük bir tehlike olduğu gerçeğini bir kez daha pekiştirdi.
MADEN İŞÇİSİNE ATILAN TEKME UNUTULMADI
Soma faciası sonrası Manisa’ya gelen dönemin başbakanı AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı, ailesini, arkadaşlarını ve işini kaybenden maden işçileri ve Manisalı yurttaşlar protestolar ile karşıladı. Protestolar güvenlik güçleri ile durdurulmak istendi, maden ocağından sağ kurtulan Erdal Kocabıyık’ın, Erdoğan’ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı ve Müşaviri Yusuf Yerkel tarafından tekmelenmesi işçi sınıfının hafızasında unutulmayacak bir yere kazındı.
Yusuf Yerkel tarafından tekmeli saldırıya uğrayan Erdal Kocabıyık’ın eşi AKP hükümeti tarafından yaratılan mağduriyetin devam ettiğini ise şu sözler ile ifade etmişti:
“Yaşanılan bu olaydan sonra eşim bir yıl işsiz kaldı. Hiçbir maden ocağı eşimi işe almıyor, yüzümüze hep kapıları kapattılar. Üstelik ‘kamu malına’ zarar verdiği için para cezası geldi. Biz kimseden birşey istemedik sadece eşimin işten çıkartılmamasını istedik. Sigortamız yok ve evimiz kira. Bunun dışında çocuğum ekranda babasını gördüğünde babama neden vuruyorlar diye sorular soruyor. Ben buna dayanamıyorum artık. Bu nedenle çok üzgünüm. Ben sadece adalet ve eşimin işe girmesini istiyorum.”
SERMAYENİN KÂR HIRSI İŞÇİNİN SAĞLIĞINDAN KIYMETLİ!
Soma işçi katliamı sonrası iktidar partisinin işçi düşmanı politikaları devam etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2019-2023 yıllarını kapsayan stratejik plan raporunda, Soma ve Ermenek’te yaşanan katliamlar için “2014 yılında Soma ve Ermenek’te meydana gelen elim yeraltı kömür madenciliği kazaları sonrasında yapılan kanuni düzenlemelerle yeraltı üretim maliyetleri bir anda artmış ve sektör açısından durgun bir sürecin başlamasına neden olmuştur. Öngörülemeyen kazalar ve buna bağlı olarak yapılan kanuni değişikliklerden dolayı, plan hedeflerinde önemli sapmalar meydana gelmiştir” ifadelerine yer verildi.
301 işçinin hayatını kaybetmesinden sorumlu olan AKP hükümeti, stratejik plan raporunda da görüldüğü üzere işçi güvenliğini patronların kar hırsına kurban ettiğini, “maliyetler arttı, sektör açısından durgun bir süreç başladı” sözleri ile vurgulamaktan çekinmemiştir.
TUTUKLU SANIK KALMADI
7 yıl önce 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamına ilişkin davada tutuklu sanık kalmadı. Tutuklu yargılanan Soma Kömür İşletmeleri AŞ Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın İpek ve Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, ‘yattıkları süre göz önünde bulundurularak’ Soma İnfaz Savcılığı tarafından 5 Şubat’ta tahliye edildi. Böylece davada hiç tutuklu sanık kalmadı.