Afganistan İçişleri: Yönetimin devri için müzakerelere başlanacak

Afganistan'ın doğusunda ve merkezindeki Nangarhar ve Daykundi vilayetlerinin merkezi Celalabad ve Nili kentleri Taliban kontrolüne geçti.

Afganistan İçişleri: Yönetimin devri için müzakerelere başlanacak

Taliban’ın, Nangarhar eyaletinin başkenti ve Afgan hükümetinin kontrolünde kalan iki büyük kentinden biri olan Celalabad’ı da hakimiyet kurduğu bölgelere ekledi.

AP’nin bildirdiğine göre Taliban, başkent Kabil’e doğru çemberi daraltırken, ülkede bulunan tüm sınır geçiş noktalarını ele geçirdi.

Ajans, Pakistan İçişleri Bakanı Şeyh Raşid’in, Taliban militanlarının, hâlâ hükümet kontrolünde bulunan son nokta olan Torkham sınır kapısını ele geçirdiğini söylediğini aktardı.

Reuters’ın aktardığı habere göre ise Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın her yönden başkent Kabil’e girmeye başladığını açıkladı.

Taliban’dan yapılan açıklamada ise başkent Kabil’in merkezinin güç kullanılarak ele geçirilmeyeceği duyuruldu. Açıklamada “Geçiş sürecinin güvenli bir şekilde yapılması için müzakereler sürüyor” açıklaması yer aldı. Açıklamada, kentin güvenlik sorumluluğunun şimdilik hükümete ait olduğu belirtilerek, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesi için müzakerelerin sürdüğü kaydedildi.

Afganistan Cumhurbaşkanlığı’ndan bir yetkili Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Khalilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle acil durum görüşmeleri gerçekleştirdiğini söyledi.

YÖNETİM DEVRİ İÇİN MÜZAKERELER BAŞLAYACAK

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban’ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu. İçişleri Bakanı, Afganistan’da bir geçiş hükûmetine, barışçıl bir yönetim devri yaşanacağını söyledi.

ÜLKEDEN AYRILMAK İSTEYEN TÜRK VATANDAŞLARINA ELÇİLİKTEN ÇAĞRI

Dışişleri Bakanlığı, Afganistan’dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği ile temasa geçmesini istedi.

Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği, Twitter’dan yaptığı paylaşımda Afganistan’dan ayrılma talebinde bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye’nin Kabil Büyükelçiliği ile iletişime geçerek ivedilikle bilgi vermeleri çağrısında bulundu.

Elçiliğin numarası “+93 79 782 82 83” olarak paylaşıldı.

ABD KABİL’DEKİ BÜYÜKELÇİLİĞİNİ TAHLİYE EDİYOR

ABD ordusu Afganistan’ın başkenti Kabil’deki büyükelçiliğini tahliye ediyor.

ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliği, Taliban’ın ilerleyişinin ardından görevli personelin tahliye edileceğini açıkladı. Elçilikten yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı’nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik” denildi.

Taliban, Afganistan’ın başkenti Kabil’e ilerliyor. Ülkedeki birçok önemli kenti ele geçiren Taliban’ın ilerleyişi, başkentteki dış ülke temsilciliklerini de harekete geçirdi. ABD Başkanı Joe Biden, bölgeye 5 bin asker göndererek ülkede görevli sivil personeli tahliye etme kararı aldıklarını açıkladı. ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı’nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik. Bakan Blinken, daha fazla kan dökülmesini önlemek ve Afganistan için siyasi bir çözüm arayışında olan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, diğer Afgan liderler ve bölgesel paydaşlarla temasa geçecek” denildi.

ABD İLE İŞ BİRLİĞİ YAPAN AFGANLAR DA TAHLİYE EDİLECEK

Elçilikten yapılan açıklamada, bölgeye 5 bin ABD askerinin gönderileceği ve ABD’ye yardım eden ve Taliban nedeniyle risk altında olan Afganların da tahliye edileceği ifade edildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Diplomatik, askeri ve istihbarat ekiplerimizin tavsiyelerine dayanarak Başkan Joe Biden, ABD Büyükelçiliği ve diğer müttefik personelinin düzenli ve güvenli bir şekilde geri çekilmesini sağlamak için yaklaşık 5 bin ABD askerinin konuşlandırılmasına izin verdi. Biden, görevimiz sırasında bize yardım eden ve Taliban ilerleyişinden dolayı özel risk altında bulunan Afganların da tahliyesine izin verdi.”