Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı Ghafari: Benim gibi insanlar için gelecekler ve beni öldürecekler

“Ailemle ve eşimle oturmuş, Taliban’ın bana gelmesini bekliyorum. Bana ve aileme yardım edebilecek kimse yok.

Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı Ghafari: Benim gibi insanlar için gelecekler ve beni öldürecekler

Afganistan’ın ilk kadın belediye başkanı ve aynı zamanda aktivist olan Zarifa Ghafari, Taliban’ın Afganistan’da kontrolü ele almasından sonra hayatından endişe ettiğini duyurdu.

Taliban’ın ilerleyişi karşısında Afgan hükümetinin düşmesi ve başkent Kabil’de örgütün yönetimi almasıyla pek çok kadın ve insan hakları can korkusu yaşıyor.

Maydan Wardak vilayetinin belediye başkanı Zarifa Ghafari ülkenin en genç ve ilk kadın belediye başkanı. Kendisinin ve ailesinin hayatından endişe duyan Ghafari, “Ailemle ve eşimle oturmuş, Taliban’ın bana gelmesini bekliyorum. Bana ve aileme yardım edebilecek kimse yok. Benim gibi insanlar için gelecekler ve beni öldürecekler. Ailemi bırakamam. Hem zaten nereye gidebilirim ki?” dedi.

Taliban, şimdiye kadar 27 yaşındaki Ghafari’yi pek çok kere öldürmekle tehdit etti. Bu tehditler ve siyasi olarak artan popülerliğinden sonra, hükümet daha güvenli olacağını düşünerek Ghafari’ye savunma bakanlığında yeni bir görev verdi.

Taliban, Kabil’de kontrolü almadan önce hükümette görev alan pek çok milletvekili ve üst düzey yönetici kaçsa da Ghafari ve örgüte yönelik muhalif ses yükselten pek çok kişi ülkeden çıkamadı.

Ghafari, üç hafta önce verdiği bir demeçte gençlerin ülkede neler olup bittiğinden haberdar olduğunu, sosyal medyayı kullandıklarını ve onların ülke için savaşacağını söylemiş, “Afganistan için bir gelecek var” demişti.