MEB 2025-2026 kitap ihalesini yaptı: Ders kitaplarına 2 TL yerine 6,60 TL
Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), “Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği” dikkat çekici düzenlemeler içermekte.
Yürürlüğe giren yönetmelikle AKP iktidarının 2003-2004 eğitim-öğretim yılından itibaren ders kitaplarını ücretsiz olarak dağıttığı ve ‘devrim’ olarak nitelendirdiği sürecin de sonuna gelindi.
Yayımlanan yönetmelikte, “okutulmak üzere bildirilen ilköğretim ve ortaöğretim ders kitapları ile uygun bulunan eğitim araçlarını satın alır, ücretsiz olarak dağıtılır” ifadeleri bulunuyordu.
Ancak yeni yönetmelikte, “Ücretsiz olarak dağıtılır” ibaresi yer almadı. Böylece, ders kitaplarının ücretli olarak dağıtılmasının önü açıldı. Bakanlık kaynakları ise “ücretsiz kitap dağıtımı tasarrufunun devam edeceğini, bu konuda değişiklik yapılmayacağını” belirtti.
Yeni yönetmelikte, ders kitaplarının nitelikleri arasında gösterilen “Temel insan hak ve özgürlüklerini destekleyen ve her türlü ayrımcılığı reddeden bir yaklaşım sunar” ve “Reklam niteliğinde ögeler içermez” ifadeleri de yer almadı.
Cumhuriyet’ten Sefa Uyar’a konuşan Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, değişikliğin “çokça soru işareti doğuracağını” belirtti. Akıllarda ilk beliren sorunun “Ders kitapları artık ücretsiz dağıtılmayacak mı” sorusu olduğunu kaydeden Özbay, “Bu kabul edilemez. Eğitimin ve eğitimle ilgili materyal ihtiyaçlarının devlet tarafından tüm öğrencilere eşit ve bedelsiz sağlanması anayasal bir zorunluluk” ifadelerini kullandı.
Yönetmelikte “çok vahim değişiklikler” olduğunu söyleyen Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay, “Temel insan hak ve özgürlüklerini destekleyen ve her türlü ayrımcılığı reddeden bir yaklaşım sunar’ kuralının kaldırılması, bizlere zaten AKP tarafından gericileştirilen eğitimin daha mezhepçi, ayrımcı hale geleceğini düşündürüyor. Bu bir kindar nesil yetiştirme altyapı hazırlığı olabilir” ifadelerini kullandı. Reklam konusundaki değişikliğe de işaret eden Özbay, “MEB’in, vakıf adı altında protokol imzalayarak eğitime dahil ettiği tarikatlara artık ders kitaplarını da açacağını düşünüyoruz. Sendika olarak gerekli hukuki incelememizi tamamladıktan sonra konuyu yargıya taşıyacağız” diye konuştu.
Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği’nde, ders kitabı hazırlayan yayınevi personelinin, devlete ilişkin suçlar ile terorizmin finansmanı ve cinsel dokunulmazlık gibi suçlarda ceza almaması ve hakkında kovuşturma olmaması gerektiği düzenlendi. Personelin, ayrıca, “terör örgütlerine ya da Milli Güvenlik Kurulu’nca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, iltisakı veya irtibatı olmaması şartının aranacağı” kaydedildi.
Ancak Anayasa Mahkemesi (AYM), bazı yasalara ilişkin başvurularda MGK’nin kararlarının tavsiye kararı niteliğinde olduğunu vurgulamış ve yasalardaki MGK ibaresini çıkarmıştı. AYM’nin iptal kararlarına karşın aynı düzenlemenin bu kez ders kitaplarına ilişkin yönetmeliğe eklenmesi dikkat çekti.
Bu haber en son değiştirildi 16 Ekim 2021 16:50 16:50
Diyanet Vakfı’nın yönetimindeki dört emeklinin, emekli aylıklarının yanı sıra vakıftan da ücret aldığı ortaya çıktı.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin'den gazeteci Serdar Akinan hakkında suç duyurusu
Kendisini feshetme kararı alan PKK, Süleymaniye kentinde bulunan Casana Mağarası'nda silah bırakma töreni gerçekleştirdi. PKK'den…
AKP sözcüsü Ömer Çelik, Erdoğan'ın yarın bir açıklama yapacağını söyledi, AKP hesaplarından “Son 2 gün”…
Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındak TOBB heyeti HTŞ lideri Colani ile Şam'da bir araya geldi. Görüşmelerde ekonomik…
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut (53) yaşamını yitirdi. Bir süredir kanser tedavisi gören Bulut'un durumu son…