AKP'nin salgın yönetimi: PRC testi pozitif çıkan öğrenciler sokakta kaldı

Üniversite okumak için Antalya'ya gelen iki kardeş, PRC test sonuçlarının pozitif çıkmasının ardından KYK yurduna kabul edilmeyerek sokağa terk eildi.

AKP'nin salgın yönetimi: PRC testi pozitif çıkan öğrenciler sokakta kaldı

Malatya’dan Antalya’ya hukuk okumaya gelen iki genç, PCR testlerinin pozitif çıkmasının ardından sokakta kaldılar.

Bir günü sabaha kadar Erasta AVM adlı alışveriş merkezinin önündeki bir ağacın altında geçiren gençlerin sesini duyan iki vatandaş yanlarına gittikleri gençlere çay, ekmek gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayacakları malzemeler götürdü.  Birçok arama gerçekleştirdiklerini belirten yardımsever vatandaşlar gençlere yardım elinin Muratpaşa Belediyesi tarafından uzandığı bilgisini paylaştı.

Kardeşin testi negatif çıkınca ağabey H.P. de ‘temaslı’ oldu. Test sonuçlarının HES kodu sistemine işlenmesi üzerine kaldıkları yurda giremeyen iki kardeş, geceyi dışarıda geçirdi. 112 Çağrı Merkezi’ni arayarak yardım isteyen kardeşler, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü tarafından geceliği 250 liralık ‘anlaşmalı’ bir otele yönlendirildi. 14 günlük karantina boyunca kişi başına 3 bin 500 lira ödemeleri gereken otelin masrafını karşılayacak paraları olmayan iki kardeş, çalmadık kapı bırakmadı.

SOSKAKTA MAHSUR KALDILAR

Özel bir yurtta kalan AÜ Hukuk Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi H.P., İnönü Üniversitesi’nde okuyan kardeşiyle birlikte memleketi Malatya’dan Antalya’ya geldi. Otobüse binmeden önce yaptırdıkları PCR testi negatif çıktığı halde, Antalya’ya geldiklerinde yurt tarafından tekrar test istendi. Kardeş M.P.’nin testi bu kez pozitif çıkınca tedavi süreci, ağabeyi H.P.’nin de ‘temaslı’ olduğu için 14 günlük karantinası başladı

Testin pozitif çıktığını şehir içi otobüse binmek için kullandıkları ulaşım kartının uyarı vermesi üzerine öğrenen kardeşler, yurda taksiyle dönmek zorunda kaldı. Yurdun yakınındaki bir AVM’nin bahçesinde mahsur kalan iki kardeş, gece boyunca başta 112 üzere birçok kurum ve kişiyi aradı. Fakat İl Sağlık Müdürlüğü’nün anlaşmalı otele yönlendirmesi dışında hiçbir çare sunulmadı.

SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ‘ANLAŞMALI’ OTELİ 7 BİN LİRA İSTEDİ

Sabahın erken saatlerinde AVM bahçesinden ayrılıp Bayındır Mahallesi’nde bir sitenin bahçesindeki çardağa oturan gençleri fark eden site yöneticisi, Muratpaşa Belediyesi Turunç Masa’yı arayarak bilgi verdi. Sokakta kalan gençler için belediyenin misafirhanesi hazırlandı.  Gençlerin karantinada olması nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğü’yle de temasa geçildi. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri bu tür durumlar için otel ayarlandığını, orada ikamet edeceklerini, fakat 14 günlük istirahat bedeli olan 7 bin liranın öğrencilerden tahsil edileceğini söyledi.

Turunç Masa ile İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri arasında yapılan görüşmeler sonucunda gençlerin anlaşmalı otelde kalmasına ve ücretinin belediye tarafından karşılanmasına karar verildi. İki kardeş, belediyenin sağlık ekipleri tarafından alınıp anlaşmalı otele yerleştirildi.

‘SOKAKTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOKTU’

Antalya’da on binlerce üniversite öğrencisi olduğunu söyleyen H.P., “1.5 senedir uzaktan eğitim görüyorduk. Pandemi devam ederken, risk bu kadar yüksek olduğu halde üniversiteleri açıp bizi memleketimizden buralara kadar getirdiler. Herhangi bir çözüm üretilmemiş. Kimsenin aklına yurtta kalan öğrencilerde koronavirüsü çıkarsa ne olacağı, ne yapılacağı gelmemiş. Test pozitif çıktığı için ailemizin yanına da dönemeyiz. Devletin anlaşma yapıp yönlendirdiği otelde ikimiz için istenen ücret 7 bin lira. Biz dar gelirli bir ailenin çocuklarıyız. Böyle bir parayı ödeme imkanımız yok. Öğrencilerin büyük bir kısmının da yok. Karantinayı sokakta geçirmekten başka çare kalmıyor. Sonunda bir çözüm üretip bizi otele yerleştirdiler ama başka öğrenciler de bunu yaşarsa ne olacağı bilinmiyor” diye konuştu.