AKP'nin gerici politikaları ters tepti: Yurttaşlar laik bir ülkede yaşamaktan memnun
AKP’nin toplumsal yaşamı dini referanslara göre şekillendirme çabası ters tepti. Son dönem yapılan araştırmalar halkın çoğunluğunun tarikatlara tepkili olduğunu, Diyanet’e güvenmediğini ortaya koydu.
Antalya’da tarikat yurdunda gerçekleşen cinayet, Erzurum’da bir başka tarikat yurdunda meydana gelen cinsel saldırılar, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın laiklik karşıtı söylemleri cemaat, tarikat ve Diyanet’e yönelik tepkileri artırdı. Son bir yılda laiklik ve seküler yaşama ilişkin araştırmalar halkın büyük çoğunluğunun siyasal İslamcı yönelimlerden rahatsız olduğunu ortaya koydu.
•Aksoy Araştırma tarafından önceki gün hazırlanan Türkiye Monitörü araştırmasının sonuçlarına göre, Diyanet İşleri Başkanlığı’na karşı duyulan güvensizlik yüzde 50’nin üzerinde seyrederken halkın yüzde 80’inden fazlasının tarikatların kapatılması ya da çok sıkı denetim yapılmasını istediğini ortaya koydu. Araştırma sonuçlarına göre, “katılımcıların yüzde 53,4’ü Diyanet İşleri Başkanlığı’na “hiç güvenmiyorum” veya “güvenmiyorum” dedi. Diyanet İşleri’ne en çok güven duyan siyasi parti seçmeni yüzde 55,8 ile AKP oldu. Millet İttifakı seçmeninde ise bu oran yüzde 10 seviyelerinde kaldı.
•“Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı siz olsaydınız, ülkede faaliyet gösteren tarikatlara yönelik hangisini uygulardınız?” sorusuna verilen cevaplar ise şu şekilde: Soruya yüzde 42,6 oranında “tamamen kapatırdım” yanıtını verilirken, yüzde 39,6 “çok sıkı denetim yapardım” yanıtı verildi. Yüzde 14,3 “rutin denetim yapardım” derken, sadece yüzde 3,4 “tamamen serbest bırakırdım” dedi. Tüm siyasi parti seçmenlerinde ağırlıklı görüş olarak tarikatları “tamamen kapatırdım” veya “çok sıkı denetim yapardım” dikkat çekerken; tamamen serbest bırakılması görüşü en yüksek AKP seçmeninde görüldü.
•Benzer sonuçlar farklı kamuoyu araştırma şirketlerinin dönem dönem yaptıkları araştırmalara da yansıdı. Yöneylem Araştırma’nın eylül ayı anketine göre seçmenlerin yüzde 54’ünün Diyanet İşleri Başkanlığı’na hiç güvenmediği, yüzde 5’inin pek güvenmediği, toplamda yüzde 59’luk bir kesimin Diyanet’e güveninin olmadığını ortaya koydu. Aynı araştırmaya göre Diyanet’e tamamen güvendiğini belirtenlerin oranının ise sadece yüzde 25 olduğu görüldü. Ayrıca MHP seçmeninin de dörtte birinden fazlası Diyanet’e hiç güvenmiyor. Araştırmada ayrıca, “Diyanet İşleri Başkanı’nın siyasi konularla ilgili yorum yapması sizce normal midir, değil midir?” sorusuna seçmenlerin yüzde 75’i bunun yanlış olduğunu düşündüğünü ifade etti.
HALK LAİK BİR ÜLKEDE YAŞAMAKTAN MEMNUN
•Radikalleşme ve dini kültürel kimlikler üzerine araştırmalar yürüten Türkiye Ekonomik Politikalar Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) raporu da dikkat çeken sonuçlar ortaya koydu. Araştırmada “Laik bir ülkede yaşamaktan memnun musunuz?” sorusuna yüzde 81’lik bir kesimin ‘evet’ yanıtı verildiği açıklandı.
•MetroPOLL Araştırma’nın nisan ayı araştırmasında AKP ve MHP seçmeninin cüppeli amiralin tarikat merkezine gitmesinden rahatsızlık duyduğunu ortaya koymuştu. Buna göre AKP seçmeninin yüzde 23,8’i amiralin tarikat merkezine gitmesini onaylarken, yüzde 49,2’i hayır uygun değildir cevabını verdi. Cevap vermeyenlerin oranı yüzde 27 olarak ölçüldü. Cüppeli amiralin tarikat merkezine gitmesine MHP seçmeninin yüzde 25’i evet uygundur cevabını verirken, yüzde 65,2’i hayır uygun değildir cevabını verdi. Cevap vermeyenlerin oranı yüzde 9,8 olarak ölçüldü.
***
Hutbenin bir cümlesi silinmiş
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın şikâyeti üzerine Ankara Barosu yöneticilerine açılan davada savcılığın, tepki çeken ‘eşcinsellik hutbesi’nin bir cümlesini iddianameye almadığı ortaya çıktı. Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan’ın da aralarında olduğu eski Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyeleri hakkındaki yargılamaya dün devam edildi. Savcılığın; Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “cinsel yönelim” ile ilgili hutbesinde yer alan “Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesi” ifadelerini iddianameye aktarmadığı ortaya çıktı. Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın, 24 Nisan 2020 tarihinde; “cinsel yönelimler” ile ilgili hutbesi eleştiri konusu olmuştu. Ankara Barosu, hutbeyi eleştiren yazılı bir açıklama yapmıştı. Açıklama üzerine Ali Erbaş, baro yönetimi hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Dönemin baro yönetimi hakkında hazırlanan iddianame, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. Eski baro yönetimi hakkında açılan davanın ikinci duruşması, dün yapıldı. Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ın ifadelerinin nefret söylemi olduğunu vurguladı. Mahkeme, yargılanan avukatların beraat kararı verilmesi taleplerini, yargılamanın bu aşamasında reddederken, duruşmayı 9 Mart 2022’ye erteledi.