Reklam
Kategoriler: Gündem

AKP’nin Rektörüne bir tepki de Öğretim Üyelerinden

Reklam

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyeleri, 2015 seçimlerinde AKP’den 1.bölge milletvekili adayı olan Prof. Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına tepki olarak bir açıklama yayınladı. Açıklamada 2012 yılında üniversite senatosunda alınan 3 ilke hatırlatılarak, “Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir” denildi.

Atamanın 1980’lerin askeri vesayetindeki uygulamaları andırdığını ve ilk kez üniversiteye kurum dışından bir rektör atandığı belirtilirken,” Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” denildi.

Açıklamada yer alan 3 ilke şöyle sıralandı:

“1.Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.

2.Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş̧ kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.

3.Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır. ”

Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanmasına üniversite öğrencileri de sosyal medya vasıtasıyla tepki göstermişti. Twitter’da #KayyumRektörİstemiyoruz etiketiyle çok sayıda paylaşım yapılmıştı.

Öte yandan, Boğaziçi Dayanışması adlı hesaptan yapılan paylaşımda, “Bütün Boğaziçi öğrencilerini bu atamaya karşı boykota çağırıyoruz” ifadesine yer verildi. Öğrenciler atamayı Pazartesi günü protesto etmeye hazırlanacaklarını belirterek, üniversitenin Güney Kampüsü’nde TSİ 14:00’de basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

Prof. Dr. Melih Bulu Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanmıştı. Bulu Haliç Üniversitesi’nin rektörlüğünü yürütüyordu.

Reklam

Önceki Haberler

Hafıza-i Beşer | 18 Mayıs 1973: İbrahim Kaypakkaya işkencede katledildi

Dört ay boyunca süren sorgulaması sırasında defalarca işkenceye maruz kaldı. Mahkemeye çıkartılmasına az bir zaman…

18 Mayıs 2024 14:47

Harkov’da yeni gelişme

Rusya Silahlı Kuvvetleri, son bir günde Harkov bölgesinde bir yerleşim yerini daha kontrol altına aldığı…

18 Mayıs 2024 14:14

Rusya, Deutsche Bank’ın mülklerine el koydu

Rusya, Deutsche Bank'ın varlıklarına, hesaplarına ve mülklerine el koydu.

18 Mayıs 2024 14:03

Cumartesi Anneleri, 999. haftada da adalet istedi

Cumartesi Anneleri 999. haftada da Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi.

18 Mayıs 2024 13:50

Katil İsrail’den Türkiye’ye misilleme: Serbest ticaret anlaşmasını feshedeceğiz

İsrail, Türkiye'nin ticareti durdurma kararına karşılık olarak serbest ticaret anlaşmasını kaldıracağını açıkladı. İki ülke arasındaki…

17 Mayıs 2024 17:56

Menzil’in Karasu’daki tatil köyü tartışmaların odağında: Neden yıkılmıyor?

Sakarya'nın Karasu ilçesi Denizköy sahilinde bulunan Menzil cemaatine ait olduğu iddia edilen 'tatilköyü' tartışmalara yol…

17 Mayıs 2024 17:47
Reklam