"Ankara ve Kırıkkale’de bir çete, mülteci kadınları seks işçiliğine zorluyor"
HDP’li Kerestecioğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık’a “Ankara ve Kırıkkale’de mülteci kadınları cinsel saldırı, tehdit ve şantaj yoluyla seks işçiliğine zorlayan çetenin tespiti ve yargılanması konusunda bir girişiminiz olacak mı?” diye sordu.
Ankara ve Kırıkkale’de faaliyet gösteren bir çetenin Afgan mülteci kız çocuklarına ve kadınlara cinsel saldırı ve istismarda bulunup videoya çekerek seks işçiliğine zorladığı iddia edildi.
Konuyu Meclis gündemine taşıyan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.
Seks işçiliğine zorlanan kadınlardan birinin Kırıkkale Emniyeti’nde şikayetçi olmak istediğinde tercüman olmadığı gerekçesiyle ifadesinin alınmadığını belirten Kerestecioğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin devreye girmesiyle sağlanan hukuki ve sosyal destek sonrasında kadının şikayetçi olabildiğini ifade etti.
Kerestecioğlu önergede, bugüne kadar yaşanan üç olayla ilgili Ankara’da soruşturma başlatılmış olsa da 6 aydır hiçbir ilerleme kaydedilmediğine ve zanlıların ifadelerinin dahi alınmadığına yer verdi.
Kerestecioğlu’nun yanıtlanması talep ettiği sorular ise şöyle:
1- Ankara ve Kırıkkale’de mülteci kadınları cinsel saldırı, tehdit ve şantaj yoluyla seks işçiliğine zorlayan çetenin tespiti ve yargılanması konusunda bir girişiminiz olacak mı?
2- Bu suça maruz kalan başka kadın ve kız çocuklarının olup olmadığının tespiti ve varsa bu kişilere koruma ve destek hizmetleri sunmak üzere bir çalışmanız bulunuyor mu?
3- Şikayette bulunmak isteyen kadının tercüman bulunmadığı gerekçesiyle ifadesinin alınmaması hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme başlatıldı mı?
4- Başvuruyu geri çeviren kolluk görevlileri tespit edilerek haklarında işlem yapıldı mı?
5- Şiddete maruz kalan bu kişilere Bakanlık birimleri tarafından herhangi bir koruma ve destek hizmeti sağlandı mı?
6- Afganistan, Irak ve Suriye’den gelenler başta olmak üzere binlerce mültecinin yerleştirildiği Kırıkkale’de Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ya da Aile ve Sosyal Politikalar (ASHB) İl Müdürlüğünde kaç tercüman istihdam edilmekte ve hangi dillerde hizmet vermektedir?
7- Ankara’da süregiden soruşturma Bakanlığınızca takip edilmekte midir?
8- Şiddete maruz kalan kadınlara anadillerinde hizmet sağlamak için Bakanlığınızca Türkiye çapında toplamda kaç kişi istihdam edilmektedir? Tercüme hizmeti sağlamak üzere istihdam edilen personelin hizmet verdikleri dillere ve şehirlere göre dağılımı nedir?
9- Şiddete maruz kalan mülteci kadın ve kız çocuklarına hizmet sağlarken nasıl bir yol izlenmektedir?
10- Bakanlık olarak mülteci, sığınmacı, göçmen kadınlar ve kız çocuklarının hak ve özgürlüklerden eşitçe faydalanabilmesi için neler yapmaktasınız?