Araştırma: Halkın yüzde 82'sine göre ülke yanlış yolda gidiyor

Ipsos tarafından gerçekleştirilen son araştırmaya göre, Türkiye'de işlerin yanlış gittiğini düşünenlerin oranı son 5 ayda büyük bir artış göstererek, yüzde 65’ten yüzde 82’ye yükseldi.

Araştırma: Halkın yüzde 82'sine göre ülke yanlış yolda gidiyor

Global araştırma şirketi Ipsos’un 28 ülkede insanların endişelerini ortaya koymak üzere yaptığı son araştırma, Türkiye’de vatandaşların yüzde 82’sinin ülkede işlerin yanlış yöne gittiğini düşündüğünü ortaya koydu. Şubat ayında yapılan araştırmada halkın yüzde 65’i işlerin yanlış gittiğini söylemişti. Türkiye bu oranla Kolombiya, Peru ve Güney Afrika’nın ardından halkının ülke yönetimi konusunda endişelendiği dördüncü ülke oldu. Kolombiya yüzde 88’le ilk sırada gelirken, onu Peru yüzde 86, Güney Afrika da yüzde 83’le izledi. Böylece Türkiye, 5 ayda 5 basamak birden yükselmiş oldu. Şubat ayında Türkiye, 9’uncu sırada yer alıyordu.

“Dünyanın Endişeleri Neler?” araştırmasına göre, Türkiye’de yoksulluk ve gelir adaletsizliğinin en büyük sorun olduğunu düşünenlerin oranı da yine global ortalamanın çok üzerinde, 9 puanlık artışla yüzde 40 seviyesinde. Sözcü’den Nuray Tarhan’ın haberine göre Türkiye bu ortalamayla da Rusya (yüzde 58), Macaristan (yüzde 45), Kolombiya’nın (yüzde 44) ardından dördüncü sırada yer aldı.

KÜRESEL OLARAK EN BÜYÜK ENDİŞE NEDENİ ORANI AZALSA DA KORONA, SONRA İŞSSİZLİK, YOKSULLUK

Araştırmaya göre, dünyada işlerin yanlış yöne gittiğini düşünenlerin oranı yüzde 63. Küresel olarak en büyük endişe nedeni yüzde 36 ile Coronavirus olurken, bu oranda geçen yıla kıyasla 14 puanlık bir azalış söz konusu. Corona endişesinin 14 ülkede azaldığı kaydedilirken, İsrail, Rusya, Güney Afrika ve Avustralya’da Covid-19 endişesi konusunda kesin yükselişler görülüyor. Hindistan, Brezilya, Suudi Arabistan, Arjantin ve Kanada’da ise düşüş var. Türkiye’de Coronavirus’ün en büyük tehdit olduğunu düşünenlerin oranı ise sadece yüzde 22.

Dünyada Coronavirus’ten sonra insanları en çok endişelendiren sorunlarda işsizlik, yoksulluk/sosyal eşitsizlik, finansal/politik yolsuzluk ve sağlık konuları başı çekiyor. İşsizlik yüzde 32 ile ikinci endişe kaynağı olurken, yüzde 31’le yoksulluk ve gelir adaletsizliği, yüzde 30’la da yolsuzluk onu izliyor.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GERİ SIRALARDA

Son yıllarda Türkiye ve birçok ülkede yaşanan yangınlarla tekrar gündeme gelen iklim değişikliği de raporda yer aldı. Dünyanın sadece yüzde 14’ü iklim değişikliğini en büyük tehditlerden biri olarak görüyor. En çok endişelenen ülkeler yüzde 32 ile Kanada, yüzde 30’la Almanya ve yüzde 28’le Avustralya.

Türkiye’de ise halkın bu konudaki endişe oranı ise sadece yüzde 9. Türkiye’nin hala devam eden yıkıcı yangın felaketinin, ilerleyen süreçte kamuoyundaki farkındalığı artırıp artırmayacağı ise merak konusu.