Asgari ücrette vergi muafiyeti iki bakanlığı karşı karşıya getirdi
Sözcü yazarı Zeyrek, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifinin Çalışma ve Hazine bakanlıklarını karşı karşıya getirdiğini söyledi. Zeyrek'in bir "kaynağına" dayandırdığı bilgiye göre, söz konusu durum iş bilmezlikten kaynaklanıyor.
Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, geçtiğimiz hafta asgari ücrete gelen yüzde 50’lik zamla birlikte duyurulan gelir ve damga vergisinin kaldırılması konusunun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdiğini iddia etti.
Geçtiğimiz hafta 2022 yılında uygulanacak asgari ücret miktarı açıklandıktan sonra alışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Tüm işçilerin ücret gelirlerinin asgari ücrete kadar olan kısmında gelir ve damga vergileri kaldırıldı” demiş, düzenleme sonrası tüm işçilerin asgari ücret düzeyine kadar olan gelirlerinden vergi alınmayacağına dair beklenti oluşmuştu. Ancak AKP’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunduğu teklifte sadece asgari ücretle çalışanlardan gelir ve damga vergisi alınmayacak bir düzenleme önerilmişti.
Zeyrek, bugünkü “Asgari idi ortalama oldu” başlıklı yazısında asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmamasını da içeren kanun teklifinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı karşı karşıya getirdiğini yazdı. Zeyrek’in iddiasına göre, ‘konuya yakın bir kaynak’ Çalışma Bakanlığı’nın bu düzenlemeye karşı çıktığını ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ısrarı sonucunda işin bu hale geldiğini söyledi.
Zeyrek, kaynağının bu durumun iş bilmezlikten kaynaklandığını düşündüğünü ifade etti.