Dünyanın en büyük aşı üreticisi Hindistan’da, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) ikinci dalgasıyla karşı karşıya kalan milyonlarca insan aşı bekliyor.
CNN’e göre, Hindistan dünya çapında satılan tüm aşıların yüzde 60’ından fazlasını üretiyor ve dünyanın en büyük aşı üreticisi olan Hindistan Serum Enstitüsü’ne (SII) ev sahipliği yapıyor.
Ülkenin geniş üretim kapasitesi, düşük gelirli ülkeler için indirimli veya ücretsiz aşı sağlayan küresel aşı paylaşım girişimi Covax’ta önemli bir aktör olarak imza atmasına neden oldu.
Geçen yıl açıklanan ilk anlaşma uyarınca, SII 92 ülke için 200 milyon doz aşı üretecek.
Ancak Hindistan’daki durum, birkaç ay öncesine göre önemli ölçüde değişti. Salgının ikinci dalgası Mart ayında başladı ve ilk dalgayı hızla geride bıraktı.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, son 24 saatte 261 bini aşkın yeni vaka tespit edildi. Bu da, salgının başlamasından bu yana en yüksek günlük vaka sayısı olarak kabul ediliyor.
Eyaletler ve şehirler, hafta sonu ve gece sokağa çıkma yasakları da dahil olmak üzere yeni kısıtlamalar getiriyor.
Göçmen işçiler, olası herhangi bir kapanmayla mahsur kalacakları korkusuyla şehirleri toplu halde terk ediyor.
Aşı kaynakları önemli ölçüde azalırken, Mart ve Nisan aylarında yeni günlük vaka sayısının artmasıyla, en az 5 eyalet ciddi aşı kıtlığı yaşandığını bildirdi ve federal hükümeti harekete geçmeye çağırdı.
Odisha eyaletindeki sağlık yetkilileri, merkezi hükümete yazdıkları bir mektupta, geçen hafta yaklaşık 700 aşı merkezinin aşı yetersizliği nedeniyle kapatıldığını yazarak, devletin mevcut stoklarının yakında tükeneceği uyarısında bulundu.
Aşı kaynaklarının azalması karşısında, hükümet ve SII, Covax’a aşı sağlamaktansa, kendi vatandaşlarına öncelik vermeye odaklandı.
Covax tarafından 25 Mart’ta yapılan açıklamada, “Hindistan’daki SII’dan alınacak aşıların teslimi, Hindistan’da aşılara olan talebin artması nedeniyle Mart ve Nisan aylarına ertelenecek” denildi.
Açıklamada, Hindistan’ın şu ana kadar 28 milyon doz AstraZeneca aşısı sağladığı ve Mart ayında 40 milyon doz, Nisan ayında ise 50 milyon doz daha sunmasının planlandığı da belirtildi.
Bu, Hindistan’ın Covax’a katkılarını durdurmak zorunda kaldığı ilk olay değil.
SII CEO’su Adar Poonawalla’ya göre, Ocak ayında hükümet, en savunmasız ve muhtaç kesimlere öncelik vermek amacıyla SII tarafından üretilen AstraZeneca aşılarının ihracatını kısıtladı.
Ancak bu tekrarlanan gecikmeler yoksul ülkeleri çok etkiledi.
Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (Africa CDC) Direktörü Dr. John Nkengasong, Hindistan’ın aşı ihracatını askıya almasının kıta için felaket olabileceği konusunda uyardı.
Ülke, Ağustos ayına kadar 300 milyon insanı tam olarak aşılamak amacıyla sağlık çalışanları ve öncelikli gruplar için Ocak ayında aşılama programına başladı.
Johns Hopkins Üniversitesi verilerine göre, bugüne kadar yalnızca 14,3 milyon kişi tamamen aşılandı. Bu da 1,3 milyarlık nüfusun yüzde 1’inden biraz fazlası anlamına geliyor.
Bu haber en son değiştirildi 18 Nisan 2021 18:08 18:08
ABD'de Biden'ın Ukrayna'ya uzun menzilli ATACMS füzelerini kullanma iznini vermesi sonrasında Cumhuriyetçilerden sert tepki geldi.…
15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından Kızılay’a satışı gerçekleştirilen ve değeri yaklaşık 100 Milyon TL olan…
Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel, yeni kitabında Donald Trump’ın baş başa görüşmede Trump’ın kendisine Doğu…
İstifa çağrılarına yanıt veren Sağlık Bakanı Memişoğlu, "Bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa…
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, yasadışı bahis suçlamasıyla tutuklu olan 5 sosyal medya fenomeni hakkında 1 yıldan…
Sinan Ateş Davası’nda abla Selma Ateş'e yönelik saldırıyı azmettiren Servet Bozkurt'un, Ankara’da iki cinayet işlediği…