Avrupa Parlamentosu'ndan aşı pasaportu kararı
1 Temmuz'dan itibaren AB üyesi ülkelerin vatandaşları ek test veya karantina gibi seyahat kısıtlamalarında muaf tutulacak.
Aşı pasaportu, Avrupa Parlamentosu’nun onayından geçti. AB üyesi ülkelerin vatandaşları aşı pasaportunun yürürlüğe gireceği 1 Temmuz’dan itibaren ek test veya karantina gibi seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak.
Avrupa Birliği üyesi ülke vatandaşlarının, diğer AB ülkelerine seyahati sırasında karantina uygulamasına gerek kalmadan serbestçe dolaşabilmelerine olanak sağlayan dijital aşı sertifikası uygulaması ‘aşı pasaportu’, Avrupa Parlamentosu’nun onayından geçti.
Avrupa Parlamentosu’nda 93 hayır ve 51 çekimser oya karşılık, 546 oyla kabul edilen kararının; bundan sonraki süreçte üye ülkelerin parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Uygulama, tüm hükümetlerin protokolü onaylaması halinde 1 Temmuz’dan itibaren başlayacak.
AB üyesi ülkelerin vatandaşları, aşı pasaportunun yürürlüğe gireceği 1 Temmuz’dan itibaren ek test veya karantina gibi seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak. Sertifikaya sahip olanlar için seyahatlerde hangi kısıtlamaların kaldırılacağına, her ülke kendi karar verecek. Aşı pasaportu ücretsiz olacak.
Aşı pasaportunda, kişilerin; Covid-19 aşısı olup olmadığı, olduysa nerede ve hangi aşıyı olduğunu gösteren bilgiler, hastalığı geçirenlerin iyileştiğine ve antikor seviyesine dair belge ve Covid-19 test sonucu yer alacak.
Aşı sertifikası tüm AB ülkeleriyle İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre’de de geçerli olacak. Sertifika AB vatandaşlarına, hangi ülkenin vatandaşı olduğuna bakılmaksızın ailelerine, ayrıca AB’de ikamet eden ancak AB vatandaşı olmayan kişiler ile diğer AB ülkelerine seyahat hakkı bulunan ziyaretçilere verilebilecek.
Avrupa İlaç Ajansı, şu ana kadar BionTech, Moderna, AstraZeneca ve Janssen’in aşılarını kullanım için onay verdi.